Bivši premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, od svog nasljednika, Aljbina Kurtija, traži da ne ukine sto odsto uvećane takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH dok, kako kaže, Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost.

Ramuš Haradinaj

U pismu objavljenom na Fejsbuku, u kojem Haradinaj Kurtija oslovljava sa “dragi Aljbine”, najprije izražava divljenje prema žrtvi koju je aktuelni premijer podnio zajedno sa narodom Kosova, zatim konstatuje da se možda i ne slažu o mnogim dnevno-političkim pitanjima, da bi ga potom, kako navodi, lično molio da ne ukida takse Srbiji.

“Aljbine, ne dozvolite da Srbija osvoji tržište od preko 400 miliona eura, državi koja te je tukla i mučila, državi koja je u Rusiji kupovala oružje novcem Kosova. Nemojte kamuflirati ovu suverenu odluku nejasnim izrazima kao što je ‘reciprocitet'”, napisao je Haradinaj i dodao:

“Ne ukidajte porez Aljbine. Ne odustajte zbog nekih privremenih poena koje možete dobiti od međunarodne zajednice. Prijatelj koji je pravi prijatelj voli vas uz pomoć i pohvale, ali i kritike. Ako nismo sposobni za sebe, ni naš prijatelj nas neće voljeti”.

Pozvao je Kurtija da preispita odluku i poručio mu da, kako je naveo, protiv Srbije treba da budu zajedno, bez obzira na dosadašnja i buduća međusobna neslaganja, a sve do “uzajamnog priznavanja”.

Povodom Haradinajevog pisma reagovao je poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Dimalj Baša, koji je naveo da je bivši premijer od Kurtija tražio da ne ukida takse Beogradu, da ga je podsjetio na pitanje liberalizacije viza, državnim rezervama i ilegalnim imenovanjima u PTK, Carini i tajnoj službi.

U ironičnom tonu, Baša je takođe na svom Fejsbuk profilu konstatovao:

“Ne znam da li ga je pitao za 83 zamjenika ministara u njegovoj vladi, ali postoji mogućnost da lobira i za njih”.

Haradinajeva vlada je imala 83 zamjenika ministara, dok nova Kurtijeva ima 33.

Komentari

avatar