Odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije razmatara danas ispunjavanje političkih i ekonomskih kriterijuma pristupanja i napredak u okviru pregovaračkih poglavlja.

foto Antena M

Na sastanku će se raspravljati i o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner kazao je u uvodnom dijelu da Crna Gora ostaje najnaprednija zemlja u procesu pregovaranja sa 32 otvorena poglavlja.

“Definisana su zaključna mjerila u većini poglavlja. Korisno je to sagledati ne samo u smislu mjeraila i poglavlja već u smislu šta to sve znači u dijelu praktičnih ishoda za crnogorske građane.

Zakon o radu čiji je prijedlog Vlada utvrdila transponuje skoro cijelu tekovinu EU u toj oblasti.

Crna Gora je usvojila strategiju o pametnoj specijalizaciji sto predstavlja odličan okvir”, kaže on i dodaje da vladavina prava ostaje ukupni prioritet u procesu proširenja.

“Nedavno smo završili diskusiju sa drugim članicama o non paperu. To je dovelo do ukidanja blokade u vezi poglavlja 8 i Crna Gora može očekivati da dobije pismo od predsjednika Savjeta kako bi utvrdila pregovaračku poziciju za poglavlje 8 – Konkurencija.

Mnogo toga se dešava u reformi javne uprave, reforma dobija podršku kroz IPA fondove”, naveo je on.

Deveti sastanak otvorio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević, koji je poručio da je na svim sastancima pododbora tokom 2019. konstatovan napredak u pregovaračkim poglavljima.

“Crna Gora je nastavila da održava svoj evropski kurs”, kaže glavni pregovarač.

Komentari

avatar