Crna Gora je od 24. maja do 2. juna prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba, čime se naša zemlja pridružila malom broju država koje se mogu pohvaliti da su iz domaćih obnovljivih izvora energije proizveli svu potrebnu energiju, saopšteno je iz Vlade.

foto: Flickr.com

U tom razdoblju, u kojem je TE Pljevlja bila van pogona, proizvedeno je oko 82 miliona KWh energije, a potrošeno oko 75 miliona KWh.

“Značajan udio u ovom istorijskom momentu imale su dvije vodeće crnogorske hidroelektrane, Piva i Perućica, u vlaništvu državne elektroprivrede, koje već decenijama čine okosnicu nacionalne energetike. No, za razliku od prethodnih godina, kada je u periodu zastoja proizvodnje energije iz lignita (TE Pljevlja) Crna Gora eneriju uvozila, ove godine, centralnu ulogu su preuzeli novi izvori: male hidroelektrane i vjetroelektrane izgrađene u proteklih nekoliko godina.

Pouzdanim hidroelektranama visokih performansi, na čelu sa najvećom lučno-gravitacionom branom u Evropi, pridružila se vjetroelektrana Krnovo, park na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi i vjetroelektrana Možura, koje su u navedenom periodu proizvele 12 odsto energije potrošene u Crnoj Gori. Rekordan udio vjetra zabilježen je 28. maja, kada je proizvodnja iz vjetroelektrana zadovoljila čak 28 odsto ukupne potrošnje električne energije u zemlji”, navodi se u saopštenju.

Ovo desetodnevno iskustvo, potvrdilo je da dobra operativna spremnost, adekvatni prognostički alati, kvalitetna rezerva u snazi i dobra povezanost sa susjednim elektroenergetskim sistemima garantuju apsolutno pouzdano napajanje potrošača električnom energijom i u sistemima budućnosti, koji će se zasnivati isključivo na obnovljivim izvorima energije, dodaju iz Vlade.

“Prije nekoliko dana, sličnu vijest objavili su i britanski mediji, registrujući da je Ujedinjeno Kraljevstvo prvi put od industrijske revolucije tokom dvije sedmice proizvodilo energiju bez upotrebe uglja.

Naš primjer pokazuje da crnogorski doprinos u ispunjavanju međunarodnih obaveza daje konkretne rezultate.
Crna Gora je u maju 2019. godine, u duhu svog ustavnog opredjeljenja, bila ekološka država i primjer da je globalna energetska tranzicija moguća.

Pored navedenih realizovanih investicija, za ovu godinu je planiran početak projekta izgradnje još dva vjetroparka, a uskoro se očekuje i početak gradnje jedne od najvećih solarnih elektrana u Evropi.

Sve navedene investicije u potpunosti su zasnovane ma tržišnoj cijeni energije i ne podrazumijevaju nikakve finansijske podsticaje investitorima”, dodaju u saopštenju.

Komentari

avatar