Poslanici 26. saziva Skupštine Crne Gore mogu biti zadovoljni učinjenim u protekle četiri godine, saopštio je večeras predsjednik Parlamenta Ivan Brajović.

foto skupstina.me

On se, na kraju Osme sjednice prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja, kojim je suštinski završen 26. saziv Skupštine Crne Gore, obratio poslanicima i istakao uvjerenje da poslanici mogu biti zadovoljni učinjenim.

“Brojke uvijek ne kažu sve, ali vjerujem da održanih 85 sjednica, gotovo 700 donijetih akata, od čega blizu 400 zakona sa više od 1000 održanih sjednica radnih tijela, govori o našim naporima da opravdamo povjerenje građana. Nadam se da smo prije svega doprinijeli da unaprijeđenim zakonodavstvom njima omogućimo lakši i kvalitetniji i rad i život. Postavili smo više od 1000 poslaničkih pitanja predstavnicima izvršne vlasti i time tražili odgovore u ime naših građana”, kazao je Brajović.

On je ocijenio da će, bez obzira na političke razlike, u istoriji crnogorskog parlamentarizma 26. saziv imati značajno mjesto i zbog nekoliko važnih zakona i akata.

Kako je naveo, Zakonom o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora 28. aprila 2017. godine, obezbijedili su uslove za stupanje Crne Gore u članstvo NATO, a „Rezolucijom povodom 100-godišnjice „Podgoričke skupštine” poslije dugo vremena jasno smo se odredili prema istorijskoj nepravdi i njenim posljedicama“.

„Zakonom o slobodi vjeroispovijesti pravno smo regulisali oblast na koju se sve do tada primjenjivao zastarjeli propis iz 1977. godine. Inovirali smo brojne zakone u skladu sa realnim životom i našim evropskim putem, a čija će primjena tek pokazati njihovu pravu vrijednost“, kazao je Brajović.

On je rekao da vjeruje da je svako od poslanika dao svoj maksimum u interesu onih koji su ih birali.

„Neko je to učinio kao mi, iz skupštinskih klupa, sve vrijeme predano i odgovorno. Neko se poslije izvjesnog vremena nakon bojkota vratio u skupštinske klupe, a neko je riješio da u te klupe uopšte ne sijeda. Sve kako smo radili, ocijeniće građani Crne Gore za tačno za mjesec“, naveo je Brajović.

On je istakao da se na izbore izlazi sa inoviranim zakonodavstvom što je, kako je kazao, takođe doprinos 26 saziva daljoj demokratizaciji društva, i apelovao na sve učesnike političkog života da u izbornoj kampanji vode računa o poslaničkom i ugledu Skupštine Crne Gore.

Brajović se na kraju zahvalio skupštinskoj službi, koja je, kako je naveo, tokom prethodne četiri godine bila posvećena i najčešće nevidljiva podrška.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve