Brajović: Crna Gora spremna da pruži svoj mali, ali nezanemarljiv doprinos EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije u Beču da kriza kroz koju prolazi EU nije odgovor da se zaustave ili ozbiljnije uspori politika proširenja

Razumijemo potrebe EU da otkloni uzroke kriza kroz koje prolazi i obavi proces unutrašnje konsolidacije. Ali ne mislimo da je odgovor na te probleme zaustavljanje ili ozbiljnije usporavanje politike proširenja, koju smatramo najuspješnijom politikom Evropske unije, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović, na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije koja se od 7. do 9. aprila održava u Beču.

“Naprotiv, vjerujemo da su proces konsolidacije unutar EU i proces pridruživanja članica koje dijele iste vrijednosti, dva komplementarna procesa jer su međusobno uslovljenja i moraju se istovremeno odvijati ukoliko Evropska unija želi da bude jači, efikasniji i atraktivniji savez za postojeće i nove članice”, naveo je Brajović.

Prema njegovoj ocjeni, ukoliko odloži integraciju za neka bolja vremena, to nosi opasnost različitih političkih uticaja koji su u suprotnosti sa strateškim ciljevima Evropske unije.

“To bi dovelo do slabljenja evroentuzijazma kandidata i stvorilo uslove za jačanje snaga koje njeguju antievropske vrijednosti. Posljedice takve politike neće osjećati samo naše zemlje već i Unija. Zato mislimo da je proces proširenja strateški put za Crnu Goru, za region i za Evropu u cjelini. Da li će tako biti, ne zavisi presudno od nas”, jasan je Brajović.

Predsjednik Skupštine je rekao da je pored unutrašnjih reformi, dobrosusjedske saradnje i usaglašene vanjske i bezbjednosne politike sa Evropskom unijom, Crna Gora spremna da pruži svoj mali, ali nezanemarljiv doprinos evropskoj porodici naroda.

“Imamo milenijumsko trajanje i istoriju, očuvali smo međuetnički i međuvjerski sklad u najtežim trenucima, obilujemo prirodnim resursima i posvećeno sprovodimo reforme koje su važne za bolji životni standard naših građana. Članstvo Zapadnog Balkana u EU nije značajno samo za učvršćivanje stabilnosti naših zemalja, već cijelog evropskog kontinenta. Proširenje donosi ekonomsku, društvenu i bezbjednosnu korist kako novim tako i postojećim članicama”, zaključio je  Brajović.

Tokom bilateralnog susreta sa predsjednikom Doma poslanika Italije Robertom Fikom, Brajović je istakao značaj dobre saradnje Skupštine Crne Gore sa oba doma Parlamenta Italije, koji su kroz brojne aktivnosti u prethodnom periodu snažno podržavali evropsku integraciju naše zemlje.

Predsjednik Fiko je akcentovao dobar odjek nedavno održane konferencije Jadransko jonske inicijative u Budvi, a isto se očekuje od predstojeće Konferencije mladih parlamentaraca regiona i Evropske unije u Podgorici, na kojoj će učestvovati i predstavnici Parlamenta Italije.

Sagovornici su se takođe saglasilli da pored važnih postojećih privrednih projekata Crne Gore i Italije, treba nastaviti sa daljim jačanjem ekonomske saradnje.

Na sastanku je bilo riječi o evropskom putu Crne Gore, političkim i ekonomskim prilikama u dvijema državama i regionu. Istaknut je značaj odlične dobrosusjedske politike Crne Gore, imajući u vidu da je na evropskom putu najviše odmakla u odnosu na ostale aspirante.

“Bio je to važan i veoma interesantan susret. U budućnosti možemo imati veoma značajne kontakte, kao i administrativnu, političku, kulturnu i ekonomsku  razmjenu sa Crnom Gorom koja pravi korake naprijed i ima veliki broj otvorenih poglavlja za ulazak u Evropsku uniju”, kazao je Fiko.

Komentari

avatar