Potreban je proaktivniji pristup u realizaciji programskih aktivnosti ustanova kulture, ali i dostupnosti kulture svim njenim konzumentima, ocijenio je ministar kultureAleksandar Bogdanović na radnom sastanku sa rukovodstvom ustanova kulture u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Bogdanović je ukazao na izazove koji karakterišu naredni period, kako u dijelu normativnog i organizacionog jačanja, tako i u pogledu razvoja programskih sadržaja ustanova kulture.

On je najavio kampanju „Živimo kulturu”, kojom se želi skrenuti pažnja na aktivnosti i uspjehe naših umjetnika sa jedne strane, ali i bogatstva kulturne baštine Crne Gore, sa druge.

“Pokretanjem kampanje „Živimo kulturu“ želimo građanima približiti aktivnosti i sadržaje naše kulturne ponude. Kultura se i dalje percipira kao elitistička, rezervisana samo za određene grupe ljudi, tako da zajedno moramo raditi na promjeni svijesti i učiniti je dostupnom svim našim građanima”, istakao je ministar.

Na sastanku je razgovarano o nastupajućim aktivnostima na Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, na kojem će paviljon imati i Crna Gora.

“U tom kontekstu, pružena je podrška Centru savremene umjetnosti u cilju što kvalitetnije organizacije i prezentacije crnogorske umjetnosti u okviru našeg paviljona. Kao posebno značajne aktivnosti istaknuta je produkcija novih komada u Crnogorskom narodnom pozorištu (pet premijera planiranih za ovu godinu), te jačanje međunarodne saradnje kroz angažman najznačajnijih evropskih reditelja”, navodi se u saopštenju.

Uz to, Bogdanović je ohrabrio inicijativu da CNP, kroz koprodukciju sa kulturnim ustanovama sa sjevera Crne Gore, realizuje produkciju predstava u tom dijelu države.

“Sagovornici su naglasili i važnost realizovanih aktivnosti na unaprijeđenju normative u cilju stvaranja uslova za afirmaciju Crne Gore kao filmske destinacije, te istakli važnost učešća Filmskog centra na nastupajućem Kanskom filmskom festivalu”, dodaje se u saopštenju.

Bogdanoviću su predstavljeni i izazovi u funkcionisanju Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, Državnog arhiva i Biblioteke za slijepe Crne Gore,  a kao jedna od najznačajnijih aktivnosti u ovoj godini označena je revizija muzejskog materijala i muzejske dokumentacije u okviru Narodnog muzeja, na čemu se radi sa svim raspoloživim resursima i kapacitetima.

“U pogledu infrastruktirnih projekata najbitniji su završetak objekta za potrebe Muzičkog i Filmskog centra, te Crnogorske kinoteke, gradnja Muzeja savremene umjetnosti i Prirodnjačkog muzeja, kao i rekonstrukcija Kraljevskog pozorišta Zetski dom”, zaključio je Bogdanović.

Tokom sastanka je još jednom ukazano na potrebu dosljednog praćenja politike koja se odnosi na reformu javne uprave i optimizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih nacionalnih ustanova kulture.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve