Vrijednost akcija na svjetskim berzama potonula je prošle nedjelje zbog naraslih strahovanja od uticaja epidemije koronavirusa na globalnu ekonomiju.

Ilustracija

Kada se pogledaju rezultati prošlonedjeljnog trgovanja na tržištima kapitala, ističe se podatak da je indeks S&P 500 imao najlošiju nedjelju još od finansijske krize, tačnije od oktobra 2008. godine, piše Biznis insajder.

Ovaj pad izbrisao je više od šest biliona dolara tržišne vrijednosti za samo pet dana, prema riječima Hauarda Silverblata, višeg analitičara agencije Standard end Purs.

Rasprodaja akcija podstaknuta je strahom da će napori za obuzdavanje epidemije koronavirusa naškoditi privrednom rastu i smanjiti profit kompanija kotiranih na berzama.

U četvrtak je indeks S&P 500 imao svoju najbržu korekciju (definisanu kao vrijeme za koje je došlo do pada od 10 odsto u odnosu na prethodnu najvišu vrijednost) još od vremena Velike depresije.

Industrijski indeks Dau Džons i kompozitni Nazdak takođe su imali 10 odsto niže vrijednosti u odnosu na ranije zabilježeni nivo.

Analitičari upozoravaju da bi toliki gubici mogli povući svjetsku ekonomiju u spiralu recesije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve