Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Beograd: Otkrivena spomen ploča posvećena Milanu Mladenoviću

Spomen ploču posvećenu Milanu Mladenoviću otkrila je Maja Maričić ispred Zadužbine Milana Mladenovića, koja je ovom prilikom okupila Milanove prijatelje i stanare zgrade, njegove nekadašnje komšije. Na ovaj način obilježena je godišnjica Milanove prerane smrti. Napustio nas je 5. novembra 1994. godine

Beograd je danas postao bogatiji za još jedno važno kulturno obilježje. Na ulazu u zgradu u kojoj je od 1973. do 1994. godine stanovao Milan Mladenović, u Bulevaru Milutina Milankovića 28 u Novom Beogradu, otkrivena je spomen ploča sa Milanovim likom, uz stihove pjesme ,,Zemlja” EKVa:

,,U svakom porazu
ja sam vidio dio slobode
I kad je gotovo
Za mene, znaj, tek tad je počelo”.

Spomen ploču posvećenu Milanu Mladenoviću otkrila je Maja Maričić ispred Zadužbine Milana Mladenovića, koja je ovom prilikom okupila Milanove prijatelje i stanare zgrade, njegove nekadašnje komšije. Na ovaj način obilježena je godišnjica Milanove prerane smrti. Napustio nas je 5. novembra 1994. godine.

Spomen ploča je autorsko djelo umjetnice Lane Vasiljević, veličine je 75 x 50cm i izrađena je od aluminijuma. Postavljena je naporima Zadužbine, uz pomoć i podršku Skupštine stanara Bulevara Milutina Milankovića 28, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

,,Bila mi je velika čast da stvaram ovaj reljef. Milana nisam poznavala lično, ali je njegova umjetnost obilježila veliki dio i moje mladosti i života kasnije. Vrlo je teško uhvatiti taj njegov specifični pogled i izraz lica, a da se vidi i njegova nježna priroda i taj bunt, borba za slobodu. Plitki reljef, a poluprofil, još jedan veliki izazov… Ipak, bila sam okružena sa dosta fotografija, video snimaka i arhivskog materijala, da sam imala doživljaj kao da je sveprisutan, kao da je sve vrijeme pored mene. Kao da smo vodili dijalog dok sam stvarala… Izuzetno emotivno i intimno iskustvo”, kazala je o radu na spomen ploči posvećenoj Milanu Mladenoviću Lana Vasiljević, akademska vajarka.

,,Ovom tablom se oplemenjuje beton, kao što je Milan svojim stihovima oplemenio ovo okruženje i sve ljude koji su htjeli da čuju tu muziku i te poruke”, osvrnuo se Zoran Kostić Cane, Milanov prijatelj, na značaj postavljanja spomen ploče na ulaz Milanove nekadašnje zgrade.

Izvornova.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve