Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Medicinski fakultet obilježio 20 godina postojanja

Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore je danas, svečanom sjednicom u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, proslavio 20 godina od osnivanja.

Svečanosti je prisustvovalo rukovodstvo UCG na čelu sa rektorom Danilom Nikolićem i predsjednikom Upravnog odbora Duškom Bjelicom i prorektorkama Đurđicom Perović i Irenom Orović, pored dekana i predstavnika fakulteta, studenata Medicinskog fakulteta.

Proslavi su prisustvovali i ministar zdravlja Kenan Hrapović i generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete Mubera Kurpejović.

Telegramom su svečanost, između ostalih, čestitali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Medicinski fakultet danas ima pet studijskih programa: medicina, stomatologija, farmacija, visoka medicinska škola i primijenjena fizioterapija.

Na svim studijskim programima se upisuje 180 studenata godišnje. O njima brine 56 profesora i 252 saradnika u nastavi.

Praktična nastava kliničkih pregleda odvija se u Kliničkom centru Crne Gore, Institutu za javno zdravlje, Domovima zdravlja Podgorica, Agenciji za ljekove, i specijalnim bolnicama u Dobroti, Brezoviku i Igalu.

”Na Medicinskom fakultetu se posebna pažnja posvećuje naučnoistraživačkom radu. Formiran je Centar za naučnoistraživački rad. Centar vodi istraživač, sa iskustvom u vođenju međunarodnih projekata i istraživačkih zadataka. Na Medicinskom fakultetu se trenutno realizuju dva Erasmus + projekta”- navedeno je u saopštenju.

Kako dodaju, veliko je interesovanje mladih ljekara za doktorske studije.

‘Uprava fakulteta posebnu pažnju usmjerava prema ovom studijskom programu, prati savremene trendove u organizaciji i sprovođenju nastave na doktorskim studijama. Povezuje se sa drugim univerzitetima, u cilju podizanja mobilnosti studenata doktorskih studija. Cilj je da svaki doktorand bude u obavezi da dio svog istraživanja u okviru doktorske teze sprovede na nekom univerzitetu vam Crne Gore”- navedeno je u saopštenju.

Na Medicinskom fakultetu je do sada diplomiralo 481 doktor medicine, 71 stomatolog, 190 farmaceuta, 368 visokih medicinskih sestara i 830 fizioterapeuta. Naši studenti rade u cijelom svijetu. U evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore diplomirani studenti se ne nalaze na zabrinjavajućem nivou.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve