Rovačka republika bila je mnogo više od slobodne ustaničke teritorije u okupiranoj i poniženoj Crnoj Gori, kazao je danas u Kolašinu ministar kulture, Aleksandar Bogdanović. On je, na svečanosti organizovanoj povodom vijeka od uspostavljanja Rovačke republike, istakao da je ona besmrtna, baš kao i ime i lik svih junaka koji su pod strašnim terorom zakoračili u smrt.

Sa današnje svečanosti

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na skupu, kojem su prisustvovali brojni posjetioci iz čitave države, naglašeno je kako sjećanje na Rovačku republiku živi, uprkos tome što se o njoj na širem planu dugo nije glasno govorilo.

“Njen je kontekst u istoriji mnogo značajniji čak i od toga što je bila parče slobode i otpora u zemlji kojoj je u to doba oduzeto i pravo na ime. Njena uloga utočišta za komite iz drugih djelova Crne Gore, gnijezda junaštva i prkosa, kao primjer odanosti, patriotizma i slobodoljublja – besmrtna je. Jednako je besmrtno ime i lik svakog junaka i junakinje koji su pod strašnim terorom zakoračili u smrt, birajući prije i nju, nego ropstvo i tlačenje”, naglasio je ministar.

Baš zato, dodao je, Rovačka republika je tih dana simbolizovala vječnu crnogorsku borbu za slobodu, to beskompromisno pregnuće za dostojanstvo i za čast svoje domovine.

“Iza Rovačke republike, ugušene nasiljem, ostalo je sjećanje. I to ne puka memorija, istorijska uspomena, već ono sjećanje koje obavezuje, koje nadahnjuje i, kako vrijeme odmiče, govori sve glasnije. Iz svih naših Rovačkih republika, iz tih gorkih iskustava, a prije svega sjećanja na nepokolebljive i hrabre, crpili smo volju i snagu da dostojanstveno i u miru dočekamo maj 2006. godine. A od tada, pa sve do danas, sazrijevalo je vrijeme da se suočimo sa istorijskim istinama, da se prisjetimo svega i da poručimo da nijedna borba nije bila uzaludna, niti zaboravljena”, istakao je Bogdanović.

Predsjednik opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović je kazao da se vijek Rovačke republike obilježava u Kolašinu, gradu istorije i slobodarske tradicije.

“Naš mudri Rovčanin Veljko Vlahović je kazao: ”Crna Gora nikada nije molila da je ne kažnjavaju zbog ljubavi prema slobodi”. Rovačka republika je imala temelje u moralnom kodeksu Crnogoraca. Predstavljala je prostor na kome se vodila borba za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Upravo ove vrijednosti nadahnule su pripadnike Rovačkog bataljona da ponovo uzmu oružje, jer su ideali bili iznevjereni, a pravo, čast i sloboda Crne Gore pogaženi”, rekao je Bulatović.

Sa današnje svečanosti

Predsjednik Foruma Rovčana za Crnu Goru i predsjednik UBNOR-a i antifašista Kolašina Gojko Vlahović ukazao je da je Kolašin u svim oslobodilačkim ratovima dao ogroman doprinos.

“Okupili smo se danas u Kolašinu da evociramo nakon 100 godina uspomene na naše pretke, velike ljude i junake i njihovu borbu, koju su vodili protiv okupacije srbijanske vojske poslije 1918. godine. Rovačka republika je izraz ustaničkog i vjekovnog slobodarskog duha Rovaca i Morače i cijelog kolašinskog kraja. Potvrdila se kao akt patriotizma, heroizma i slobodne volje, ne samo Rovačkog bataljona i jedinica ondašnje Kolašinske brigade crnogorske vojske već i opšteg vjekovnog uvjerenja i odanosti naroda ovog kraja svojoj domovini Crnoj Gori i njenoj slobodi”, kazao je Vlahović.

Na skupu govorili i Dragan Bulatović i Miomir Marković Markan, jedan od inicijatora proslave.

“Sa posebnim poštovanjem gledam na Rovčane i osjećam moralnu obavezu da napokon pokrenemo i to pitanje. Ne zaboravimo da je nakon boja na Martinićima 1796. godine Sveti Petar Cetinjski zbog njihovog učešća u tom boju primio na Cetinju 25 biranih Rovčana, koji su mu se tada zakleli na vjernost Crnoj Gori. Ne zaboravimo na perjanike knjaza Danila, Pavla V. Minića i Grigorija M. Pižuricu. Ne zaboravimo na rovačkog barjaktara, ujedno i barjaktara crnogorske Garde – Zeka Bulatovića. Tim istim Zekovim barjakom je bio pokriven sanduk velikog vojvode Mirka Petrovića po njegovoj želji. Ne zaboravimo na bratimljenje Petra I Petrovića Njegoša sa Stevanom G. Bulatovićem iz Veljega Dubokog. Ne zaboravimo na junaštvo Rovačkog bataljona”, poručio je Marković.

Današnju akademiju organizovao je Forum Rovčana za Crnu Goru, u saradnji sa Evropskim pokretom za vladavinu prava.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve