Bratislav Živković, poznat kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji, uhapšen je zbog osnovane sumnje da je organizovao učestvovanje u ratu u inostranstvu, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru dostavljenom RSE navodi se da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP), po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, uhapsili Živkovića “zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi”.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu, stoji u odgovoru MUP-a.

Živković je obuhvaćen istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih strana, o čemu je RSE izvještavao u junu 2018.

Državljani Srbije su u Ukrajini obuhvaćeni istražnim postupkom zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luganjsk na strani proruskih separatista kao dio ekstremne desničarske organizacije “Unité Continentale”.

Izmjenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Ukoliko pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprijećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Za organizovanje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina.

Nakon što ga je svjedok saradnik u Crnoj Gori Aleksandar Sinđelić više puta pomenuo, RSE se u novembru 2016. obratio Bratislav Živković, koji se predstavio kao komandant zvanično neregistrovanog “Četničkog pokreta”. Negirao je Sinđelićeve navode, a govorio je o svom učešću u ratu u Ukrajini, kao i o odlikovanju ruskog Ministarstva odbrane.

Ipak, Sinđelić je na suđenju 6. decembra prošle godine saopštio “da Bratislav Živković pomaže Demokratskom frontu i da su ga lideri DF uveli u slučaj da bi se diskreditovao čitav proces i on”. Sinđelić je tada rekao “da ima dokaze o kriminalnim radnjama Živkovića i da je zbog toga opljačkan njegov stan”. Kazao je da je dok je bio u pritvoru u samici, neke osobe poručivale tokom šetnje da će biti sve u redu i da izdrži jer će biti oslobođen i “brzo će vlada”, ali da je nakon odluke da progovori, došlo do toga da iste osobe govore da će ga ubiti i prijetili mu Živkovićem. Prenosimo prilog Pink M sa tog ročišta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve