Subota, 13 Avgusta, 2022
Rubrika:

Vešović: Nećemo dozvoliti da mala grupa penzionera ruši naše udruženje

Sjednica je sazvana smo zbog novonastale situacije sa protesta penzionera u Podgorici i Bijelom Polju održanog 13. juna, kao i poslednje sjednice Upravnog odbora Fonda PIO gdje se razmatrao izvještaj komisije za provjeru ulaganja u stambenu izgradnju, kao i trošenje humanitarnih sredstava

U posljednje dvije godine, Fond PIO, njegov Upravni odbor sa Partijom penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR), sve su radili da Savez udruženja penzionera Crne Gore bude u drugom planu i im se skrate mnoge aktivnosti koje je imao zajedno sa opštinskim udruženjima i to: manje mjesta Savezu za odmor i rekreaciju; humanitarnu pomoć, stambenu izgradnju, skraćenje supotpisa posle 12 godina sa Institutom “Igalo”; predlaže se ukidanje članarine kao jedinog prihoda za opštinska udruženja; potpisivanje ugovora sa pojedinim firmama gdje penzioneri mogu trgovati na odloženo plaćanje i niz drugih benefita. To je poručio predsjednik Saveza udruženja penzionera Branko Vešović juče na vanrednoj sjednici Upravnog odbora.

“Nećemo dozvoliti da mali broj penzionera, bez ikakvog zakonskog osnova, predlaže Fondu PIO obustavu članarine. Svaki penzioner se pismeno izjasnio, da je saglasan o izdvajanju članarine za članstvo u Savezu. Na zahtjev Fonda PIO 2018. godine, preko udruženja inovirana je saglasnost svakog penzionera o uplati članarine”, poručio je Vešović.

Sjednica je sazvana smo zbog novonastale situacije sa protesta penzionera u Podgorici i Bijelom Polju održanog 13. juna, kao i poslednje sjednice Upravnog odbora Fonda PIO gdje se razmatrao izvještaj komisije za provjeru ulaganja u stambenu izgradnju, kao i trošenje humanitarnih sredstava.

Vešović je od Tužilaštva zatražio da hitno procesuira sve podnesene krivične prijave protiv opštinskih udruženja i Saveza udruženja penzionera Crne Gore i da se utvrdi njihovu eventualnu odgovornost u finansijskom poslovanju i gradnji penzionerskih stanova pod povoljnim uslovima.

On podsjeća da do sada nikada i baš nikada nije podnesena ni jedna krivična prijava na rad Saveza, sem možda u glavi predsjednika PIR-a Moma Joksimovića koji inače daje ton svemu ovom, i on ima za sobom ova dva mjesna udruženja iz Podgorice.

Vešović podsjeća da je Savez udruženja penzionera Crne Gore, najbrojnija nevladina organizacija u našoj državi, organizovan je u okviru društveno-pravnog sistema Crne Gore, kao jedinstvena humanitarna i interesna organizacija, slobodno i dobrovoljno povezanih i učlanjenih opštinskih udruženja penzionera.

Savez je po svom karakteru, složena organizacija koju čine 25 opštinskih udruženja penzionera i 277 mjesnih udruženja, koji na dobrovoljnoj osnovi okuplja oko 95.000 crnogorskih penzionera, učlanjenih u Savez.

Kako je istakao Savez je ranije zajedno sa Fondom PIO, jedinstveno djelovao u cilju zaštite materijalnog i socijalnog položaja crnogorskih penzionera.

Vešović podsjeća da je članarina utvrđena odlukom Upravnog odbora Saveza, zavisno od visine penzije u iznosima za penziju do 200 eura – 40 centi i preko 200 eura – 60 centi. Poslednje usklađivanje je bilo 30. juna 2009. godine. Bilo je predloga da se ona poveća ali Upravni odbor je to odbio, ne želeći da dodatno opterećuje i ovako niske penzije.

Članstvo u Savezu zasnovano je na dobrovoljnoj osnovi.

“Pojavili su se na sjeveru penzioneri, koji kažu da štite penzionere sa najnižim penzijama. Sada su i zvanično osnovali pokret. Podržali smo ih, održali zajednički sastanak u prisustvu sedam predsjednika opštinskih udruženja, četiri člana Upravnog odbora Saveza, potpredsjednikom Saveza. Znamo da su tamo penzije niže za 20 do 25 odsto. Nastojimo da pomognemo ali nije korektno da naše napore izvrgavaju ruglu kao što je to bio slučaj u Bijelom Polju. Smatramo da sve naše probleme možemo zajednički realizovati u institucijama sistema”, kazao je Vešović.

“U vezi zahtjeva za organizovanje izbora na svim nivoima, od strane organizacionog odbora i PIR-a, želim upoznati javnost, da su u Savezu izvršeni demokratski izbori u 25 opštinskih udruženja i njihovim mjesnim udruženjima i podružnicama prošle godine. Istina je da nijesmo njih konsultovali da li smijemo to raditi. Nama je nalagao Statut da se izbori održe, svake četvrte godine. Sledeći će biti početkom 2025.”, poručio je Vešović.

Kada je u pitanju stambena izgradnja, kako dodaje, tu je poenta usmjerena na udruženje penzionera Podgorica i od izvještaja koji je podnesen na 31 stranu 27 se odnosilo na Podgoricu.

“Tu je konstatovano ono što je udruženje penzionera Podgorice detaljno objasnilo o gradnji 288 stanova. Jedina primjedba je da su na jednoj zgradi ponuda za dodatne radove i aneks ugovora urađeni isti dan”, poručio je Vešović.

Dodaje i da su on i njegov potpredsjednik Ilija Stanišić imali razgovore kod ministra rada i socijalnog staranja Admir Adrović i da su ga detaljno informisali o stanju u ovoj najvećnoj nevladinoj organizaciji u zemlji.

“Informisali smo ih o odnosu Fonda PIO i njegovog Upravnog odbora prema Savezu i prema opštinskim udruženjima, kao i o ličnoj karti i organizovanosti u Savezu penzionera Crne Gore. Zadovoljan sam sa tim prijemom i posebno iskazanim interesovanjem za materijalni i socijalni položaj crnogorskih penzionera. Takođe je obećao da će u najskorije vrijeme posjetiti Savez, gdje bi se dodatno informisao o našem radu”, kazao je Vešović.

Predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja Darko Stojanović kazao je da je populacija penzionera velika i da ministar Adrović zna sa kojim se teškoćama susrijeću.

“Svi ovi globalni dogaćaji, pandemije i nastupajuća ekonomska kriza je najviše pogodila upravo vašu populaciju. iUnarednom periodu će se voditi računa da se svi vaši zahtjevi uvaže i da se pomogne koliko može”, poručio je Stojanović.

Član Saveza udruženja penzionera Rajko Joličić istakao je da bi bilo dobro da jedan od poslanika bude iz njihove organizacije kao i da imaju predstavnika u svakoj Skupštini opštine.

Penzioner Milan Milić se slaže da je najveće siromaštvo je u Bijelom Polju i da je veći prosjek penzija u drugima sjevernim gradovima.

“Da se ne bi izlazilo na ulicu penzionisani su radnici sa malo radnog staža i sada imaju svi male penzije. Za očekivati je bilo da će da se pobune, međutim ne mogu da optuže nas da nijesmo ništa uradili. Mi ne obračunavamo penzije, radimo što možemo najbolje”, poručio je Milić.

Najnovije

Borelj: Naše misli su sa vama

Šef diplomatije Evropske unije EU Žozep Borelj oglasio se povod današnje tragedije a Cetinju. “Iskreno saučešće porodicama stradalih i narodu Crne Gore nakon tragedije na Cetinju danas....

Željka Cvijanović uputila saučešće povodom tragedije na Cetinju

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je saučešće narodu Crne Gore, ističući da je duboko potresena viješću o tragediji koja se danas dogodila na...

Navijači Budućnosti istakli transparent povodom tragedije na Cetinju

Navijači podgoričke Budućnosti, "varvari", večeras su istakli transparent povodom današnje tragedije na Cetinju. "Varvari dijele bol sa Cetinjem", stoji na transparentu koji je istaknut na...

U petak promjenljivo oblačno i nestabilno

Promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije padavine. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera, tokom procesa...

Fudbal se ovog vikenda neće igrati u Crnoj Gori

Fudbalski savez Crne Gore donio je odluku o odlaganju utakmica koje su prema rasporedu takmičenja trebalo da se odigraju u subotu i nedjelju, s...

Najčitanije

Povezano

Vešović: Povećali penzije 8,15 odsto, a inflacija već 11 odsto

Na nedavnoj korespodentskoj sjednici Upravnog odbora Fonda PIO na kojoj je ozvaničena odluka o povećanju penzija od 8,15 odsto predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne...

Marković: Vlada ima poseban senzibilitet prema penzionerima

Vlada Crne Gore posvećena je kontinuiranom unapređenju položaja penzionera i kroz brojne finansijske, zakonodavne i druge aktivnosti koje će se sprovoditi i u saradnji...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve