Subota, 1 Oktobra, 2022
Rubrika:

Vesna Pećanac otvara 35. Filmski festival Herceg Novi

Ulaznice za filmove na Kanli kuli i Forte mare po cijeni od 4 eura prodavaće se na blagajni Dvorane Park i samim tvrđavama, a svi ostali programi su besplatni

Glumica Vesna Pećanac, dobitnica nagrade za životno djelo, otvoriće 35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival 22. avgusta na Kanli kuli. Početak ceremonije zakazan je za 20 časova, nakon čega će publika u Herceg Novom imati priliku da, tri dana nakon svjetske premijere, pogleda novi film renomiranog reditelja Pjera Žalice, “Praznik rada”, a potom i ostvarenje Sonje Tarokić, “Zbornica”.

Jubilarno izdanje festivala koji je manifestacija od nacionalnog značaja donosi od 22. do 28. avgusta više od 80 projekcija na pet lokacija, u okviru pet selekcija – igrani, dokumentarni i studentski filmovi, program Mreže festivala Jadranske regije i vantakmičarska selekcija Kino Evropa u okviru koje će biti prikazan i Kanski pobjednik, “Trougao tuge” Rubena Ostlunda.

Programski koncept ovogodišnjeg jubilarnog izdanja čiji slogan glasi „Mi smo djeca filma“, fokusiran je na filmove iz regiona, sa ciljem svojevrsnog omaža osnivačima i prvom festivalskom izdanju, istaknuto je na današnjoj press konferenciji festivala.

Predsjednik Savjeta, Nikola Vukčević ukratko je predstavio program i istakao pozitivne efekte promjene datuma održavanja festivala.

“Na otvaranju imamo film koji nam dolazi iz Sarajeva, koji ima svjetsku premijeru tri dana prije nas, tako da možemo govoriti o benefitima, zbog kojih smo promijenili termin. Na zatvaranju imamo prošlogodišnjeg kanskog pobjednika, u međuvremnu najznačajnije regionalne u kategoriji cjelovečernjeg igranog filma”, kazao je on.

U ime Ministarstva kulture i medija Crne Gore, kao pokrovitelja festivala, obratio se Petar Kovačević, ističući da je hercegnovski filmski festival najznačajniji festival u Crnoj Gori.

“Trideset pet godina festivala je učinilo da se Herceg Novi više ne nalazi samo na kulturnoj mapi regiona, nego i šire. Festival je mjesto susreta mladih koji predstavlja sveobuhvatnu filmsku produkciju”, istakao je Kovačević.

Mirko Mustur, potpredsjednik Opštine Herceg Novi koja je osnivač i pokrovitelj, podsjetio je da je Filmski festival jedna od rijetkih manifestacija koja ima status od značaja za Crnu Goru, dodajući da je od ove godine promijenjen i termin održavanja festivala.

“Ideja o novom datumu održavanja postoji već nekoliko godina, a dva su praktična razloga odlaganja festivala za drugu polovinu avgusta. Jedan je tehničke prirode gdje smo pokušali da stvorimo bolje uslove za održavanje festivala i boravak gostiju u terminu kada je manja saobraćajna i turistička gužva, a drugi je ideja da sačekamo da završe određeni festivali u regionu i obezbjedimo dolazak boljih filmova i jaču konkurenciju” kazao je Mustur.

Poslovna direktorica Filmskog festivala, Gordana Porobić Krcunović pojasnila je da je slogan festivala „Mi smo djeca filma“ jer se ove godine poklapaju dva jubileja – 35 godina Filmskog festivala i 100 godina bioskopske kulture u Herceg Novom.

“Jubileji nas uvijek obavezuju da evociramo uspomene na period iza nas, a Herceg Novi ima razloga da bude ponosan. Oni su i povod da se sjetimo ličnosti koje su profilisale bioskopsku kulturu našeg grada ali su i dali doprinos jugoslovenskoj kinematografiji”, kazala je Porobić Krcunović.

Ona je dodala da jubileji obavezuju na postavljanje pitanja da li smo napredovali ili nazadovali kada je riječ o bioskopskoj kulturi, i istakla da je JUK „Herceg fest“ raspisala tender za nabavku opreme za digitalizaciju bioskopa u Dvorani Park.

Jelena Mišeljić, selektorka programa dugometražnog igranog filma istakla je da fokus ovogodišnje selekcije filmova stavljen na region.

“Ova vrsta izbora predstavlja jednu vrstu simboličke posvete svim onim ljudima koji su osnovali festival, kao i nekadašnjoj misiji festivala, a to je da se fokusira na prostor bivše Jugoslavije. Uspjeli smo da napravimo presjek dvije festivalske sezone i mislim da je vrlo interesantan ”, kazala je Mišeljić.

Selektor programa dokumentarnog filma Sead Šabotić je kazao da će na festivalu biti prikazano 25 dokumentarnih filmova koji su imali zapažene rezultate na festivalima.

“Svake večeri, od 23. do 27. avgusta, biće prikazano pet filmova. Među zvučnim imenima izdvojio bih „Handbook“ reditelja Pavela Moshara iz Berlina, koji govori o protestima u Bjelorusiji, a pobjednik je jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma u svijetu, Ifa festivala”, rekao je Šabotić.

Selektorka programa studentskog filma Maja Todorović je istakla da sudentski filmovi tradicionalno imaju svoju publiku.

“Mladi dolaze da gledaju studentske filmove, ne samo oni koji žele da se bave filmom, već i oni koji u dugometražnim filmovima rijetko pronalaze teme koje se tiču njihove generacije”, kazala je Todorović.

Pored filmskog programa, 35. Herceg Novi Film Festival – Montenegro Film Festival će posebnu pažnju posvetiti edukaciji i promociji ukupnog značaja kinematografije, pa su se u pratećem programu našli: masterklas Želimira Žilnika, omaž Dušanu Vukotiću povodom 60 godina od nagrade Oskar za film „Surogat“, revija nagrađivanih studentskih filmova Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, radionice sa studentima, promocija knjige „Fantom Durmitora“ i program posvećen jubileju, 100 godina bioskopske kulture u Novom.

S ciljem da festivalski život bude vidljiv i živ, filmovi će biti prikazani na četiri lokacije na otvorenom: na tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, u dvorištu Kuće nobelovca Ive Andrića i amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina, a reprize i sporedni program biće održani u Dvorani Park.

Ulaznice za filmove na Kanli kuli i Forte mare po cijeni od 4 eura prodavaće se na blagajni Dvorane Park i samim tvrđavama, a svi ostali programi su besplatni.

Pokrovitelji 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture “Herceg-fest”.

Najnovije

Fon der Lajen: Gasovod između Bugarske i Grčke mijenja pravila igre

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas na ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska – Grčka da je energetska kriza...

Dečić želi tri boda protiv Mornara

Dečić nakon dvonedjeljne pauze nastavlja gdje je stao – na terenu kampa FSCG će u meču Meridianbet Prve lige ugostiti Mornar (16.00). Tuzani su...

Abazović: Promovišemo ekološku Crnu Goru na svakom mjestu

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović posjetio je danas Kolašin sa europarlamentarcem Tomasom Vajtsom. “Sa prijateljima iz EU parlamenta promovišemo ekološku Crnu Goru na svakom mjestu. Danas u...

Pavlović: Nema dileme da su DF i sateliti spremni da prekrše Ustav

Nema dileme da su DF i sateliti spremni da prekrše Ustav, ocijenio je profesor kanadskog univerziteta Alberta, Srđa Pavlović. "Sada nema nikakve dileme da su...

UŽIVO Zastave Ukrajine u strateški važnom gradu; Hiljade ruskih vojnika opkoljeno

Ušli smo u 217. dan rata u je Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 13:00 Ruski vojnici žele napustiti opkoljeni grad, zapovjednici im ne...

Najčitanije

Povezano

NAKON POTOPA DOŠLA I ŽUTICA: Prokleti Prle kletvom ojadio Herceg Novi!

Svetosavska sekta (SS) poznata pod akronimom SPC, i njen lider Prvoslav Perić, alijas prokleti Porfirije, ojadili su Herceg Novi i po svemu sudeći donijeli...

Zapaljen automobil odbornika Demokrata Sava Nikovića u Novom

Auto odbornika Demokrata Sava Nikovića u Herceg Novom zapaljen je jutros u tri sata na Škveru. Automobil je bio parkiran ispred njegove porodične kuće u Ulici...

Epidemija žutice u Herceg Novom

U hercegnovskoj opštini je još 14. septembra proglašena epidemija žutice, odnosno Hepatitisa A, potvrdila je Novskom potralu epidemiološkinja Doma zdravlja Herceg Novi, dr Slađana Zgradić. Akutno...

U Minhenu počeo festival piva Oktoberfest

U Minhenu je danas počeo tradicionalni festival piva i folklora Oktoberfest poslije dvije godine pauze zbog pandemije korona virusa. Povratak tog popularnog festivala dolazi u...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve