Nedjelja, 4 Juna, 2023
Rubrika:

Vesna Medenica tražila da glasa, ali nije upisana u birački spisak

Ona je poslala dopis DIK-u koji je o tome donio rješenje

Uhapšena bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica tražila je da ostvari pravo glasa u zatvoru u Spužu ali nije bila upisana u birački spisak. Ona je poslala dopis DIK-u koji je o tome donio rješenje.

Rješenje objavljujemo u cjelosti:

Državna izborna komisija razmotrila je dopis Vesne Medenice, upućen Izbornoj komisiji Glavnog grada Podgorica u kojem se ukazuje na nemogućnost korišćenja biračkog prava na biračkom mjestu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Dopis je proslijeđen Državnoj izbornoj komisiji 01.11.2022. godine i zaveden pod brojem 550.

Državna izborna komisija saglasno članu 87 Zakona o izboru odbornika i poslanika organizuje glasanje u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. To pored ostalog podrazumijeva da Državna izborna komisija u ovom slučaju utvrđuje izvode iz biračkog spiska, sastav biračkog odbora i način glasanja.

U izvod iz biračkog spiska upisuju se lica koja će se, prema evidenciji UIKS-a, nalaziti u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na dan održavanja izbora.

Državna izborna komisija na sjednici održanoj 19.09.2022. godine donijela je Odluku o utvrđivanju biračkih mjesta, sastavu biračkih odbora i načinu glasanja za birače koji su u pritvoru ili koji izdržavaju kaznu zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija – za izbor odbornika u Skupštinu Glavnog grada Podgorica i skupštine opština: Bar, Bijelo Polje, Budva, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tivat, Šavnik, Zeta i Žabljak na izborima koji su raspisani za 23. oktobar 2022. godine broj: 399/3.

Državna izborna komisija je, na sjednici održanoj 10.10.2022. godine, utvrdila izvode iz biračkog spiska za lica koja se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora i iste dostavila Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je kompletan birački spisak za izbore koji su održani 23. oktobra 2022. godine zaključilo 12.10.2022. godine.

U postupku pripreme glasanja u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Državna izborna komisija na osnovu dopisa Uprave sačinjava izvod iz biračkog spiska i isti upućuje Ministarstvu unutrašnjih poslova u kojem navodi koja lica ostvaruju biračko pravo u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Uvidom u akt Uprave za izvršenje krivičnih sankcija br. IZ-N/8839/2 od 06.10.2022. godine, koji je dostavljen Komisiji 07.10.2022. godine Državna izborna komisija utvrdila je da prema zvaničnoj evidenciji navedeno da pritvor Vesni Medenici ističe 18.10.2022. godine.

Državna izborna komisija je, u skladu sa ovlašćenjima iz člana 87 Zakona, utvrdila izvod iz biračkog spiska za biračko mjesto broj II- Istražni zatvor u koji Vesna Medenica nije upisana jer je u aktu Uprave navedeno da joj ističe pritvor prije dana održavanja izbora.

Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da se birački spisak zaključuje 10 dana prije održavanja izbora. Kako je pritvor Vesni Medenici isticao 18.10.2022. godine odnosno u periodu u kojem se ne mogu vršiti izmjene u biračkom spisku, nije postojala zakonska mogućnost naknadnog upisa u birački spisak u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Napominjemo da se glasanje u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija sprovodi saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika i internim pravilima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, te da je Državna izborna komisija u slučaju Vesne Medenice postupila na jednak način kao i kada su u pitanju drugi birači kojima je pritvor isticao u periodu nakon zaključenja biračkog spiska a prije dana održavanja izbora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dara
03.11.2022-21:34 21:34

Nijaste gos Medenica ove zlikovce pocerala u SPUZ a znala si koliko zlo i mrznju imali ovi Cetnici prema tebe i CRNOGORCIMA“ Ovako Gos ZNKA  KOMENTARISE i sve je upravu —Na jednom međunarodnom skupu, bio je i naš pisac Đerđ Fišta, čuveni frat. Nakon jedne objave u evropskim novinama, on je zvaničnicima Evrope rekao da neće da sjedi, dok mu ne budu izbušili rupu za rep. I svi su mislili da se ovaj šali sa njima. ‘Ne, rekao je on. Gospodin iz Srbije je rekao da mi Albanci imamo rep, pa pošto mi rep smeta da sjedim, daj izbušite mi jednu rupu’. Doći… Pročitaj više »