Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je na današnjoj sjednici Odbora za evropske integracije da je slučaj ubistva direktora “Dana” Duška Jovanovića nepovratno izgubljen, jer su, kako je istakao, zbog umora tužioca na dan ubistva, napravljeni nenamjerni propusti. Rekao je da su neke stvari tada ostavljene “za sjutra” i da zbog tog propusta Crna Gora i dalje ispašta.

Veselin Veljović

Odbor za evropske integracije održao je danas konsultativno saslušanje predstavnika državnih institucija na temu rješavanja slučajeva napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori.

Sjednici su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, direktor Urpave policije Veselin Veljović, zamjenik direktora UP Enis Baković, glavni pregovarač Aleksandar Drljević. Na sjednici Odbora bili su i predstavnici Tužilaštva.

Predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare Nikola Marković naveo je da su u jednom momentu imali zastoj u saradnji sa Upravom policije i MUP-om, ali da je ta saradnja sad na mnogo višem nivou i da dobijaju potrebnu dokumentaciju vezanu za slučajeve napada na novinare. On je kazao da su iz te dokumentacije uspjeli da utvrde mnoge propuste.

“Mi smo uočili niz nepravilnosti vezano za slučaj ubistva Duška Jovanovića, ali i napada na Oliveru Lakić i Tufika Softića. Meni nije poznato da je iko odgovarao zbog ovih propusta u istragama”, rekao je Marković.

On je kazao da misli da slučaj ubistva Duška Jovanovića nije riješen ni formalno pravno, ističući da je potrebno kazniti odgovorne za ove propuste.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je kazao je da UP radi odgovorno na rasvjetljavanju napada na novinare, kao i da je sa operativne tačke gledišta slučaj ubistva Jovanovića rasvijetljeno.

“Za nas je slučaj ubistva Duška Jovanovića, iz aspekta operativne i tužilačke aktivnosti rasvijetljen, da li je rasvijetljen u potpunosti u odnosu na sva lica i nelagodavce – nije. Propusta u toj istrazi je bilo i izražavam potpunu spremnost da oni službenici koji su napravili propuste za to odgovaraju”, rekao je Veljović. Istakao je da je spreman da, na sjednici Odbora koja bi bila zatvorena za javnost, govori o operativnim saznanjima vezano za osobe koje su umješane u ubistvo Jovanovića.

“Nije bilo svjesne namjere za opstrukcijom u istrazi ubistva Jovanovića, jer se sve desilo u kasnim večernjim satima i neke stvari su trebale da budu obavljene odmah a ne ostavljene za sjutra. Dežurni tužilac je procijenio da slučaj treba ostaviti za sjutra, umor je bio u pitanju. Motiv je bio da možemo to uraditi sjutra jer ništa ne bi izgubili. Ali jutro je donijelo nove okolnosti i osumnjičeni Damir Mandić je odlučio da se brani ćutanjem”, kazao je Veljović.

On je istakao da su zbog toga “uradićemo sjutra, nepovratno izgubili slučaj ubistva Jovanovića imajući u vidu trenutne okolnosti”.

“Da li će u budućnosti doći do novih okolnosti ostaje da se vidi”, rekao je Veljović.

Sjednica Odbora

Predsjednik Odbora Slaven Radunović kazao je da možda ti propusti nijesu bili namjerni ali da je nakon njih Mandić promijenio iskaz.

Nikola Marković je istakao da nije dovoljno da policija ima samo operativna saznanja već da to mora pretvoriti u dokaze koji će dovesti do pravnog razrješenja slučaja.

“Postoji službena zabilješka u kojoj je Damir Mandić, jedini osuđeni za ubistvo Duška Jovanovića, pred tužilaštvom iznio imena dirketnih izvršilaca ubistva Jovanovića”, rekao je Marković.

Veljović je na to odgovorio da “nikad nije vidio tu zabilješku ali da ima operativna saznanja da ona posotoji”.

Tužiteljka VDT-a Vesna Jovićević je kazala da su jedno posredna a drugo neposredna saznanja kao i da su salušani svi koji su imali veze sa slučajem.

Poslanik Brano Radulovć naveo je da je tužiteljka Ljiljana Klikovac znala za službenu zabilješku koju su službenici policije napravili sa Mandićem prije nego je promijenio iskaz.

Tužiteljka Klikovac, odgovirila je da “bi oni morali da provjere ko su nelagodavci ubistva Jovanovića da su imali operativna saznanja”.

“Vršena je DNK analiza ljudi koji se navodno pominju u zabiljšci, ali se oni nijesu podudarali sa tragovima DNK iz automobila iz kojeg je pucano na Jovanovića. Jedini DNK trag, koji je nađen u automobilu je onaj Mandićev”, rekla je Klikovac.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve