Opozicione partije najoštrije su osudile protivustavno i nezakonito postupanje direktora Uprave policije Veselina Veljovića koji je donio odluku da ne obezbjeđuje i reguliše saobraćaj tokom litija. Time je Veljović, kako ističu u saopštenjima, sinoć pokazao potpunu spremnost da do kraja instrumentalizuje Upravu policije i podredi je naređenjima i interesima šefa režima.

Saobraćaj regulisali redari koje je odredila Mitropolija, (foto: rtcg.me)

DF: Policajci da napuste privatnu miliciju

Ovakvim ponašanjem, smatraju u DF-u, Veljović je grubo prekršio svoja ovlašćenja i ugrozio bezbjednost na desetine hiljada građana Crne Gore među kojima je, kao i uvijek, bilo mnogo male djece.

“Veljović je na ovaj način potvrdio ono što znaju svi u Crnoj Gori, a svakim danom zna i sve veći broj ključnih država svijeta, da je ovo privatna država bezakonja kojom vlada jedan čovjek. DF još jednom poziva sve pravoslavce u policiji koji nijesu oprljali ruke korupcijom i kriminalom da, napuste privatnu miliciju i pređu na stranu svog naroda koji odlučno i hrabro brani svoje svetinje, svoj dom, porodicu, vjeru, tradiciju i svoju Srpsku pravoslavnu crkvu”, ističe se u saopštenju DF-a i pozivaju policijske službenike da krenu putem Miloja Šćepanovića, Borisa Jankovića i Vuka Vukovića.

Demokrate: Pogažene i preporuke sa najviših međunarodnih adresa

“Kada treba obezbjeđivati stotine hiljada građana širom države koji mirno i dostojanstveno izražavaju protest, policija se po naređenju povlači odbijajući da reguliše čak i saobraćaj, a kada treba prebijati Budvane, ekspresno se pod punom ratnom opremom angažuje više stotina batinaša. Ovakvi primjeri potvrđuju svu monstruoznost komandnog lanca policije Đukanović-Veljović-Lazović i njihovu spremnost na zloupotrebu službenika do granica fizičkog nasilja nad mirnim građanima”, ističe se u saopštenju Demokrata.

Kako dodaju, odluka da izostane obezbjeđivanje litija koje su organizovane širom Crne Gore, predstavlja klasičnu osvetu prema građanima, grubu zloupotrebu i privatizaciju Uprave policije.

“Umjesto da kreira i sprovodi mjere u cilju očuvanja mira, bezbjednosti i stabilnosti, što je ujedno ustavna i zakonska obaveza, Uprava policije po nalogu Veljovića slijepo izvršava planove koji stignu faksom iz kabineta Mila Đukanovića. Upravo ti planovi sadrže upotrebu prekomjerne sile i sprovođenje nasilja nad građanima, što je viđeno u Budvi. Ovoga puta je Veljović otišao i korak dalje, pogazivši preporuke sa najvažnijih međunarodnih adresa od prije nekoliko mjeseci, da policija obezbjeđuje skupove građana i izrvšava svoje zakonske obaveze”, napominju Demokrate CG.

SNP: Umjesto da smiruje tenzije, Veljović doliva ulje na vatru

U Socijalističkoj narodnoj partiji ističu da odluka direktora policije da ne obezbjeđuje litije ne iznenađuje od čovjeka koji naređuje hapšenje građana zbog objava na društvenim mrežama, hapsi sveštenike, čija policija učestvuje u rušenju manastirskih konaka i nelegalnom preuzimanju vlasti u opozicionim opštinama.

“Nakon brutalnog gaženja ostataka demokratije prije nekoliko dana u Budvi, crnogorsko društvo ‘počašćeno’ je i izvještajem Fridom Hausa u kojem se ukazuje da su korupcija i nepotizam u Crnoj Gori i dalje rasprostranjeni, a da skromni napori vlasti da se bave ovim problemom nijesu urodili plodom. SNP poziva Veselina Veljovića da se ostavi dnevne politike, izigravanja istoričara i političara i pokušaja da se dodvori šefu režima i da radi ono što mu pripada po Ustavu i zakonima Crne Gore, a za šta prima platu od građana. Umjesto dolivanja ulja na vatru, bilo bi bolje da doprinese smirivanju tenzija u našem društvu i prevazilaženju podjela koje ga tako dugo opterećuju”, poručuju iz SNP-a.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve