Demokratski front je najavio da će 9. maja, kada će biti izrečene presude za slučaj pokušaj terorizma, u kome su između ostalih optiženi lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, organizovati aktivnosti, sa jasnim, konkretnim i preciznim akcijama u slučaju politički motivisane presude liderima tog saveza.

Nakon te najave mnogi korisnici društvenih mreža su poruke Demokratskog fronta shavtili kao mogućnost nereda i radikalizacije protesta, pišu Dnevne novine.

Na drugoj strani u Upravi policije smatraju da takve izjave ne treba posebno komentarisati.

“Svako treba da snosi odgovornost za vlastite postupke i posljedice koje iz toga proizilaze”, kazao je kratko direktor Uprave policije Veselin Veljović Dnevnim novinama.

U javnosti se spekuliše da Demokratski front razmatra mogućnost da se ukoliko Mandić i Knežević budu osuđeni njihovi poslanici zabarikadiraju u zgradi parlamenta.

Podsjetimo, krajem novembra prošle godine kada je podgorički Viši sud uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i odredio zatvor poslanicima DF-a Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću, kada je Medojević odveden u zatvor, Knežević se zabarikadirao u poslaničkom klubu i nije htio da se preda policiji. Njima je određen pritvor zbog odbijanja da svjedoče u predmetima SDT-a.

Prije toga u februaru 2017. Andrija Mandić i Milan Knežević zatvorili su se u poslaničkom klubu Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore jer je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić tražio njihovo hapšenje zbog sumnji da su učestvovali u pokušaju državnog udara na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Prethodno je crnogorski parlament sa 42 glasa poslanika vladajuće koalicije izglasao ukidanje imuniteta radi pokretanja krivičnog postupka i određivanja pritvora Mandiću i Kneževiću.

Nakon što je Skupština izglasala ukidanje imuniteta, poslanici DF ušli su u skupštinsku zgradu, kada je došlo do verbalnih incidenata sa poslanicima vladajuće koalicije koji su glasali za ukidanje imuniteta.

Poslanici DF-a su u holu vrijeđali poslanike DPS-a, a veće incidente je spriječilo mnogobrojno skupštinsko obezbjeđenje. Potom su poslanici DF u skupštinskom holu održali pres konferenciju na kojoj su saopštili da “ostaju u parlamentu do daljnjeg ili dok ih ne uhapse”.

Kriza je trajala dok vrhovni državni tužilac Ivica Stanković nije izdao specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću obavezujuće uputstvo prema kojem poslanicima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću neće biti određen pritvor.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve