Utorak, 28 Marta, 2023
Rubrika:

Veljić optužio Lazovića i Spičanovića da su direktno umiješani u nestanak švercovanih cigareta

Nema dokaza ni da su za cigarete plaćene akcize i druge zakonom propisane dažbine koje bi omogućile da se one izvezu preko carinske linije na teritoriju Crne Gore

U sudnici Višeg suda u Podgorici Predrag Veljić, protiv koga je Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu zbog šverca cigareta, izjavio je da ne želi da ga više brane advokati Zoran Piperović i Damir Lekić jer njih dvojica u parničnom postupku zastupaju Zorana Lazovića i Draga Spičanovića.

Veljić je rekao da su Lazović i Spičanović direktno umiješani u ovu situaciju sa nestankom cigareta.

Drago Spičanović

Sudija Nada Rabrenović nije dozvolila okrivljenom Veljiću da detaljnije obrazlaže razloge otkazivanja punomoćja dosadašnjim advokatima, ni da iznosi svoje nezadovoljstvo jer mu je, kazao je on, onemogućen uvid u spise predmeta.

“Ovo sada nije suđenje, imaćete priliku za to”, kazala je Rabrenović Veljiću nakon što je odlučila da glavni pretres odloži za mart jer su optuženi ostali bez advokata.

Punomoćje Lekiću danas je otkazala i Veljićeva majka, osamdesetsedmogodišnja Zorka Veljić, koju tužilaštvo sumnjiči da je član kriminalne grupe, koju je formirao njen sin Predrag.

Zoran Lazović

Veljićeva je Lekiću i Piperoviću otkazala i punomoćje da zastupaju firmu “Cyngus”, čiji je ta osamdesetsedmogodišnjakinja osnivač i direktor, a koja je, takođe, obuhvaćena optužnicom.

“Svako bira ko će da ih brani”, poručio je advokat Lekić, koji je potom sa Piperovićem napustio sudnicu Višeg suda.

Optužnica, koju je potpisao specijalni tužilac Saša Čađenović, koji je privremeno razriješen tužilačke funkcije nakon hapšenja zbog sumnje da je pripadnik kriminalnog kavačkog klana, tereti Veljića da je tokom druge polovine 2017. organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi postali njegova majka Zorka Veljić, firma “Cyngus” i Edževid Dacić, a u cilju nezakonitog sticanja dobiti i moći.

U spisima predmeta, objavljeno je ranije, nalazi se dokumentacija koja je prikupljena tokom pretresa prostorija i skladišta koje koristi preduzeće “Sajnus”.

Iz te dokumentacije proizlazi da je to preduzeće, navodno, kupilo cigarete marke “marble”, koje nijesu pronađene tokom pretresa magacina, niti u dokumentaciji Uprave carina o poslovanju Veljićevog preduzeća ili u materijalno-finansijskoj dokumentaciji označenog preduzeća postoje podaci da su cigarete otpremljene van Slobodne carinske zone.

Nema dokaza ni da su za cigarete plaćene akcize i druge zakonom propisane dažbine koje bi omogućile da se one izvezu preko carinske linije na teritoriju Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve