Subota, 20 Avgusta, 2022
Rubrika:

Većina putnika otišla “beogradskim”, lokalni ostao gotovo prazan

Veliki broj putnika koji je ušao u brzi voz iz Beograda napravio je gužvu, a zahvaljujući tome ostalo je i previše slobodnog mjesta u manjoj kompoziciji lokalnog. 

Lokalni voz Željezničkog prevoza Crne Gore, koji po redu vožnje iz Podgorice za Bar polazi u 7:55 časova (a juče je krenuo u 8:06 sati), a kojim se u danima vikenda do mora prevozi najveći broj Podgoričana, juče nije bio ni četvrtinu ispunjen, jer je većina putnika krenula brzim vozom iz Beograda, koji je umjesto u 7:10 u u Podgoricu stigao u 7:45 časova i krenuo desetak minuta prije lokalnog.

Veliki broj putnika koji je ušao u brzi voz iz Beograda napravio je gužvu, a zahvaljujući tome ostalo je i previše slobodnog mjesta u manjoj kompoziciji lokalnog.

Svi putnici iz lokalnog voza, sa kojima smo razgovarali, iskazali su zadovoljstvo zbog ovakve situacije, jer im je ostalo i više nego dovoljno slobodnog mjesta u vozu i prostora za držanje potrebne socijalne distance.

Iz Željezničkog prevoza Crne Gore poručuju da je obavezno pridržavanje aktuelnih epidemioloških mjera – nošenje zaštitnih maski i održavanje socijalne distance prilikom kupovine voznih karata, kao i tokom putovanja.

Međutim, ni prilikom kupovine karte, ni ulaska u voz, niti tokom vožnje svi putnici nijesu nosili zaštitne maske, zbog čega je kondukter morao da ih podsjeća na pravila ponašanja u vozu.

KAŠNJENJE

Sugrađanka Dajana nam je kazala da je juče prvi put sa ćerkama Kalinom i Vasijom krenula na more vozom. Malene djevojčice nestrpljivo su čekale da uđu u voz. U 7:45 časova, 10 minuta prije lokalnog voza, u stanicu je stigao brzi voz iz Beograda, koji je kasnio četrdesetak minuta.

Većina putnika koja je čekala lokalni je ušla u ovaj voz, pa je i Dajana sa djecom krenula da uđe u njega. Međutim, u vozu je već bila velika gužva, pa je kondukter savjetovao da zbog toga sačeka lokalni voz, koji treba da krene 10 minuta kasnije (7:55).

Ilija Mihaljević je sa porodicom krenuo na more vozom.

– Vozač sam. Međutim, lakše nam je do Sutomora poći vozom nego kolima. Vratićemo se večernjim. Vikendom su uglavnom velike gužve u vozu, ali jutros je naišao brzi iz Beograda, koji je kasnio, pa je većina putnika otišla njime. On je bio pun, a u ovome nema gužve – kazao je Mihaljević.

Željko Petričević kaže da sa šestogodišnjom ćerkom Kristinom redovno ide na more vozom.

– Odemo do Sutomora, na dan. Zna biti gužve. Danas je, srećom, većina putnika ušla u ,,beogradski“, koji je naišao desetak minuta prije ovoga. Zahvaljujući tome, za nas koji smo sačekali lokalni, sada nema gužve – kazao je Petričević.

Penzionerka Stanka Savić kaže da vikendom redovno odlazi na more vozom.

– Zadovoljna sam. Idem na more isključivo vozom. Krenem ovim jutarnjim. Stignem na plažu rano, a vratim se kući onim u 16 časova – kazala je Savić.

Šezdeset dvogodišnji Ruždo Belegović kaže da je juče prvi put ove godine pošao na more vozom.

– Idem do Sutomora. Najlakše mi je ovim lokalnim vozom. Vratiću se noćas oko osam sati. Povratnu kartu sam platio četiri eura, što nije mnogo. Voz je odličan, uredan i čist. Vozač sam, ali ovako mi je i lakše i jeftinije i sigurnije, nego da idem kolima – kazao je Belegović.

Kao mlađi, ističe, često je išao vozom na more. – Ih, ka’ momci smo se švercovali, karte se nijesu plaćale, takvo je vrijeme bilo. Vidimo đe je kondukter, pa idemo na drugu stranu, izbjegavamo ga. Danas je drugačije – priča sa osmijehom Belegović.

Foto: Sa stanice (Mara Babović)

DRUŽENJE

Učenici Srednje mašinske škole, šesnaestogodišnji Uroš Stanišić i Nikola Janić juče su prvi put krenuli vozom do Bara.

– Uglavnom na more idemo kolima, sa društvom, najčešće do Budve. Danas smo krenuli do Bara, idemo tamo jer će vjerovatno biti manja gužva nego u Sutomoru. Karte nisu skupe, dvije u jednom pravcu do Bara su 4,60 eura. Nijesmo kupili povratne, jer ne znamo kad ćemo nazad, nikad se ne zna, možda upoznamo neke djevojke pa ostanemo malo duže – kazao je Uroš, sa kojim se složio i njegov školski drug.

Na kupanje su lokalnim vozom krenuli i učenici Srednje građevinske i Elektro škole, sedamnaestogodišnja Anđela Čogurić, Simo Popović i Milorad Bašić.

– Često odem do Sutomora vozom, uglavnom radnim danima, tako isplaniram slobodno vrijeme – kazala je Anđela.

Simo kaže da na more idu vozom, jer niko od njih nije vozač.

– Svako ljeto idem s majkom na ljetovanje u Herceg Novi. U međuvremenu sa društvom na dan do mora vozom, ljepše nam tamo je nego na bazen ili na podgoričke rijeke – kazao je Popović.

Ova družina iskazuje zadovoljstvo zbog toga što su vozovi čisti i bezbjedni.

– Ne usuđujemo se da uđemo u voz bez karte, tj. da probamo da se prošvercujemo. Mada, nema potrebe za tim, jer karta nije skupa – kazao je Milorad.

Kondukter Goran Ječmenica ističe da svi putnici u vozu moraju nositi zaštitnu masku.

– Ko nema masku opomenem ga – kazao je Ječmenica, pokazujući i sredstvo za dezinfekciju ruku koje koriste putnici.

On nam je kazao da vozna karta za ,,lokalni“ važi i za brzi voz, u koji je ušla većina putnika desetak minuta ranije na željezničkoj stanici u Podgorici.

– Putnici se mogu odvesti kojim god vozom žele, tako je sada tokom sezone, to su olakšavajuće okolnosti za njih – kazao je Ječmenica, uz napomenu da se vozovi uredno svakodnevno dezinfikuju.

Foto: Sa stanice (Mara Babović)

Tokom juna prevezli 51.114 putnika, a 2019. godine 80.987

Iz Željezničkog prevoza Crne Gore ističu da je broj prevezenih putnika tokom juna ove godine znatno slabiji nego 2019. godine, ali bolji nego prošle godine.

Kako navode, tokom juna 2019. godine broj prevezenih putnika je bio 80.987, istog mjeseca prošle godine 40.219, a tokom juna ove godine 51.114 putnika. Usljed pandemije kovida-19 pokazatelji poslovanja u junu prošle i tekuće godine su smanjeni u odnosu na uporedni period 2019. godine.

– S obzirom na to da smo u prethodnoj godini imali u jednom periodu godine situaciju totalne obustave lokalnog i međunarodnog željezničkog saobraćaja, kao i situacije obustave lokalnog željezničkog saobraćaja u dane vikenda, pokazatelji rada u tekućem mjesecu ukazuju da dolazi do rasta u dijelu interesovanja putnika za korišćenje željezničkih usluga – poručuju iz Željezničkog prevoza.

Zbog kašnjenja ,,beogradskog“ voza, lokalni u Bar stigao sa zakašnjenjem

Zbog kašnjenja ,,beogradskog“ voza i lokalni voz iz Podgorice u Bar je stigao sa zakašnjenjem, jer je na stanici u Sutomoru morao čekati više od 20 minuta na ukrštanje sa gore navedenim vozom.

Zbog toga je lokalni voz umjesto po redu vožnje, nazad iz Bara za Podgoricu da krene u 9:25 časova, tek poslije 9:25 sati krenuo iz Sutomora za Bar, nakon što je iz pravca Bara prošao brzi iz Beograda, koji je kasnio četrdesetak minuta. Inače, lokalni voz iz Podgorice za Bar je krenuo u 8:06 časova, umjesto 7:55 po redu vožnje a u stanicu Sutomore je stigao tačno u 9:06 časova.

Foto: Sa stanice (Mara Babović)

Cio vagon samo za Lejlu

Lejla Methadžović juče je imala privilegiju da se vozi u vagonu u kojem sem nje nije bilo više putnika. Uprkos tome što je bila sama u vagonu, ova odgovorna Podgoričanka je, poštujuči pravila ponašanja u vozu u cilju suzbijanja širenja korona virusa, ipak nosila zaštitnu masku.

Kazala je da joj ne smeta to što je jedina u cijelom vagonu, posebno uzimajući u obzir aktuelnu epidemiološku sitiaciju, već da se zbog toga osjeća znatno bezbjednije.

– Idem do Sutomora. Redovno putujem ovim lokalnim vozom, uglavnom vikendom, sa ćerkama, ali one danas rade. Zadovoljna sam. Vratim se onim u 15:40 sati. Karta je baš povoljna. Vozom je mnogo bezbjednije putovati nego kolima – kazala je Methadžović.

Foto: Lejla Methadžović (Mara Babović)

Izvorpobjeda

Najnovije

Stanić nakon pada Vlade: Svako će ovako proći ko se bude igrao sa nacionalnim...

Šef medijskog pula Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić oglasio se na Tviteru nakon što je večeras u Skupštini izglasano nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića. - Ko...

Demokrate: Sjutra mogu početi pregovori o formiranju Vlade na osnovu izborne volje od 30....

Kompletan sastav Predsjedništva Demokrata jednoglasno i snažno podržava odluku Kluba poslanika da glasa za nepovjerenje ovoj Vladi, saopštile su Demokrate. Predsjedništvo Demokrata ostavilo je mogućnost...

Abazović: Čestitam novu koaliciju Bečića i Đukanovića

Osjećam se jako ponosno, mislim da su mnoge stvari u Crnoj Gori jasnije, poručuje sada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon što je...

Krivokapić: Proći će – i brzo prođe

Proći će. I brzo prođe - naveo je bivši premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru povodom pada Vlade Dritana Abazovića. Poslanici su večeras, sa 50 glasova...

Vujović: Kakva emocija između Mandića i Abazovića – čista hemija, samo ih Vučić može...

Kakva emocija između Mandića i Abazovića, čista hemija, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović komentarišući večerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore. “Suze čovjeku dođu...

Najčitanije

Povezano

Iskliznuo vagon na barskoj pruzi, saobraćaj u prekidu

Saobraćaj na barskoj pruzi je u prekidu jer je na dionici Priboj–Bistrica na Limu iskliznuo jedan vagon teretnog voza, saopštila je Infrastruktura željeznice Srbije. U...

Kilometarske kolone: Zapalio se kamion u vožnji u Virpazaru, saobraćaj u prekidu u oba smjera

Kamion u vožnji zapalio se oko 17 sati na magistralnom putu Podgorica-Bar, tačnije - u Virpazaru, potvrđeno je Anteni M iz OKC-a. "Saobraćaj je u...

Voz Beograd-Bar krenuo iz Brodareva, stigla lokomotiva iz Užica

Voz koji je sinoć krenuo iz Beograda ka Baru ostao je zaglavljen u Brodarevu sa oko 600 putnika. Pomoćna lokomotiva je stigla iz Užica...

Zbog kvara na lokomotivi u prekidu saobraćaj na pruzi Beograd – Bar

Zbog kvara na lokomotivi, na vozu koji je sinoć u 20.20 iz Beograda krenuo za Bar, u prekidu je željeznički saobraćaj. “Brzi voz 433 koji...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve