Kvalitet vazduha u više crnogorskih gradova u januaru je bio lošiji nego prethodnih godina, kazao je u razgovoru za Dan direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikola Medenica. U periodu od 1. novembra prošle do 1. marta ove godine, u Bijelom Polju je registrovan najveći broj dana sa prekoračenjima graničnih vrijednosti PM10 čestica čak 91, zatim slijede Pljevlja sa 79, Podgorica…

Poslednjih mjeseci, u fokusu je bilo stanje kvaliteta vazduha, posebno u Pljevljima, Podgorici, Bijelom Polju i Nikšiću, a Medenica je kazao da stanje jeste bilo lošije nego prethodne godine.

” Tokom januara ove godine, kvalitet vazduha je, osim u Pljevljima, bio lošiji u odnosu na prethodne godine. U Pljevljima je u januaru gotovo svakodnevno bilo prekoračenje granične vrijednosti za PM10 čestice, kako ove, tako i prethodnih godina. Slična situacija je bila i tokom februara upoređujući prethodne godine, kada evidentiramo trend pada broja dana sa prekoračenjima dozvoljenih graničnih vrijednosti”, kazao je Medenica.

Medenica je ukazao na gradove u kojima je zabilježeno najčešće prekoračenje dozvoljenih vrijednosti PM10 čestica.

“Broj dana sa prekoračenjima granične vrijednosti za PM10 čestice, u periodu od 1. novembra 2019. do 1. marta 2020. godine je: Podgorica, Blok V 54, Podgorica, Zabjelo kružni tok 65, Pljevlja 79, Nikšić 55, Bijelo Polje 91”, ukazao je Medenica.

Na pitanje da li smatra da, s obzirom na to da se stanje sa zagađenošću vazduha ponovlja svake zime, mjere koje se donose u pravcu smanjenja njegovih posledica daju adekvatne rezultate, Medenica je rekao da je uobičajena situacija da je tokom zimskih mjeseci lošiji kvalitet vazduha, posebnou centralnom i sjevernom regionu naše zemlje.

“Generalno posmatrajući, industrijska aktivnost, emisije iz saobraćaja i emisije iz ložišta tokom sezone grijanja su glavni „krivci” za lošiji kvalitet vazduha. Epizode visokog zagađenja vazduha, u prvom redu suspendovanim česticama (PM10 i PM2.5), karakteristične su za zimske mjesece u periodima kada vremenski uslovi, uz pojavu visokog atmosferskog pritiska, usporavaju cirkulaciju vazduha, donoseći suve, hladne i maglovite noći. Ovi uslovi, često praćeni i temperaturnim inverzijama, posebnou kotlinama, sprečavaju disperziju emisija i prouzrokuju zadržavanje polutanata koji su proizvod sagorijevanja fosilnih goriva, emisija iz saobraćaja i sličnih izvora, na nivou neposredno iznad tla, što dovodi do pojave visokih koncentracija zagađujućih materija u prizemnom sloju atmosfere”, kazao je on.

Objašnjava da prisustvo faktora koji utiču na pogoršanje kvaliteta vazduha traje od četiri mjeseca u Podgorici, do šest mjeseci u Nikšiću i Pljevljima.

“U tim vremenskim periodima je koncentrisan cjelokupni godišnji broj prekoračenja srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanih čestica, osim u slučajevima akcidentnih situacija”, dodao je Medenica.

S obzirom na to da je, kako je kazao, zagađenje vazduha u Crnoj Gori sezonskog karaktera i najčešće je vezano za period kada je neophodno zagrijavanje prostorija, tako i rješenja moraju ići u pravcu uspostavljanja sistema daljinskog grijanja u urbanim sredinama, sprovođenja mjera za energetsku efikasnost u objektima za individualno i kolektivno stanovanje, strogog sprovođenja ekoloških standarda u industriji, modernizaciju voznog parka, unapređenja gradskog prevoza i niz drugih aktivnosti.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments