Vaseljenski patrijarh Vartolomej uputio je pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, u kojem navodi da ni jedna pravoslavna crkva neće priznati “antikanonsku tvorevinu” Miraša Dedeića, koja im ne pripada. Ponovo je pozvao Đukanovića da se distancira od Dedeića, te poručio da ovo obraćanje crnogorski predsjednik ne doživi kao miješanje u unutrašnje stvari države.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej

,,Nedavno smo u Vaseljenskoj Patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju podršku stvaranju Pravoslavne Crkve Crnogorske i da je Vlada Vaše zemlje usvojila predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih prije 1918. godine, kao i druge crkvene imovine. Ovo bi značilo da Vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Pravoslavne Crkve Srpske”, naveo je Vartolomej.

U pismu dalje ističe  da Vaseljenska Patrijaršija, zajedno sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha Najsvetije Crkve Srpske.

,,Crkva Crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana Pravoslavna Crkva Crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada Pravoslavnoj Crkvi. Gospodin Dedeić nije Episkop Pravoslavne Crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske Patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski Jerarh je naš brat Mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate Patrijaršije Srpske”, kaže se u pismu.

Vartolomej ističe da ne žele da ,,ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolocije i odsječenosti od tijela sveukupne zajednice Pravoslavnih Crkava, s obzirom na to da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu”.

,,Ponavljamo ono što smo Vam napisali 2000. godine: ,,Uvjereni smo da će Vaša draga Ekselencija razumjeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog Miraša Dedeića, te da ćete se Vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva Vašega naroda.” Vaša Ekselencijo, molimo Vas da gore napisano ne shvatite kao miješanje u unutrašnje stvari Vaše države, nego kao želju naše Majke Crkve Konstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima”, poručio je on Đukanoviću.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve