Tokom praznika vandali su polomili ploču na spomeniku na Ravnom lazu u Piperima, a u Bijelom Polju su oskrnavili državne zastave, jasno šaljući poruku nalogodavaca da u Crnoj Gori još ima onih kojima smeta njen antifašistički i evropski put.

Uslijedila je brza reakcija pa je bjelopoljska policija uhapsila B.Ć. (20), R.Ć. (22) i I.B. (20) iz tog grada zbog krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore.

„Oni su, kako se sumnja, u subotu ujutru, između tri sata i 20 minuta, polomili i bacili 13 zastava Crne Gore koje su bile istaknute na stubovima gradske rasvjete“, kazali su iz Uprave policije.

Premijer Duško Marković pozdravio je brzu reakciju Uprave policije i rasvjetljavanje krivičnog djela povrede ugleda Crne Gore, koje je za vrijeme obilježavanja Dana nezavisnosti počinjeno u Bijelom Polju.

“Odlučnost i efikasnost policije i tužilaštva potvrđuju našu sposobnost da zaštitimo dostojanstvo države od svakog nasrtaja i očuvamo sigurnost svakog građanina i njegove porodice”, objavio je Marković na Tviteru. Nepoznate osobe polomile su mermernu ploču na spomeniku na Ravnom lazu u Piperima, na mjestu gdje je donijeta odluka o podizanju Trinaestojulskog narodnog ustanka.

Predsjednik Udruženja boraca i antifašista Pipera Milutin Ljumović rekao je za Portal RTCG da se nada da će policija brzo naći počinioce, koji zaslužuju najveću kaznu. Ljumović sumnja da je ploča uništena najvjerovatnije tokom noći.

„Juče oko 15 sati sve je bilo u redu, a kako komšije ništa nijesu vidjele sumnjamo da se to dogodilo tokom noći“, kazao je on za Portal RTCG.

Smatra da je oskrnavljen jedan od najvećih spomenika i osudio je vandalski čin. „Spomenik je bio značajan ne samo u Crnoj Gori već i šire. Ovo je strašno. Niko decenijama nije ništa uradio ovom spomeniku i sad je neko slomio ploče na kojima su bila imena velikih ljudi. Nadam se da će policija naći počinioce, jer zaslužuju najveću kaznu“, kazao je Ljumović Portalu RTCG.

Policija neće dozvoliti skrnavljenje državnih simbola, poručio je direktor Uprave policije Veselin Veljović. Veljović je kazao da će svi slučajevi biti sa pažnjom istraženi i procesuirani.

“Odgovorni će snositi posljedice takvog neodgovornog postupanja”, poručio je Veljović.

Reagovao je i Crnogorski pokret koji je apelovao na sudske organe da prestanu da vandalske činove uništavanja spomenika, državnih znamenja i napada na pripadnike drugih naroda i vjera podvode pod prekršaje, jer oni to nijesu. Na meti vandala našao se spomenik na Ravnom lazu koji simbolizuje svenarodni otpor naroda Crne Gore fašizmu i okupaciji 13. jula 1941. Ističu i da nema važnijeg obilježja današnje Crne Gore od antifašizma i privrženosti idealima slobodnog svijeta.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je državne organe da u hitnom roku otkriju i saopšte imena počinilaca i naručilaca skrnavljenja spomenika na Ravnom lazu. Oni su kazali da taj napad na temelj Crne Gore znači i napad na sigurnost svakog građanina i sijanje straha i poziv na sukob.

Građanska alijansa (GA) spremna je da plati obnavljanje spomenika na Ravnom lazu, koji predstavlja jedan od simboličnih kamena temeljaca antifašističkog nasljeđa Crne Gore, poručili su iz te nevladine organizacije. Oni su kazali da je kompletan tim GA zgrožen skrnavljenjem spomenika na Ravnom lazu, koji je posvećen organizatorima Trinaestojulskog ustanka.

Počinioci su sljedbenici kvislinške ideologije

Na vandalske činove u Bijelom Polju i Piperima reagovala je i Demokratska partija socijalista koja najoštrije osuđuje antidržavni čin uništavanja mermerne ploče na spomeniku na Ravnom lazu posvećenog organizatorima Trinaestojulskog ustanka, prvog u porobljenoj Evropi.

“Nažalost, gotovo uvijek nakon tog herojskog čina sljedbenici kvinsliške ideologije skrnave pod okriljem mraka obilježja najvećih vrijednosti Crne Gore. Sa gnušanjem osuđujemo i vandalski atak na crnogorsku zastavu u Bijelom Polju, i sve učestalije pokušaje omalovažavanja crnogorskih simbola, kao i istorijskog partizanskog crnogorskog podviga u Drugom svjetskom ratu”, saopšteno je iz DPS-a. Iz ove partije kažu da Trinaestojulski ustanak predstavlja istorijsku vertikalu naše državnosti bez kojeg ne bi bilo ni 21. maja, niti današnje Crne Gore.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve