Subota, 25 Septembra, 2021
Rubrika:

Vakcine spašavaju živote

Prema riječima Kašćelana, pandemija koronavirusa nam je pokazala kakav je svijet bez vakcina u kojem vlada virus – karakterišu ga bolest i smrt, društvena izolacija i zatvorena ekonomija

Vakcine spašavaju živote, ključna je poruka gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera na javnoj raspravi o vakcinama, koja je danas organizovana za građane Cetinja, uz učešće zdravstvenih stručnjaka Senada Begića, višeg konsultanta UNICEF-a za zdravlje i pedijatrice iz cetinjskog Doma zdravlja, Biljane Ivelje.

Prema riječima Kašćelana, pandemija koronavirusa nam je pokazala kakav je svijet bez vakcina u kojem vlada virus – karakterišu ga bolest i smrt, društvena izolacija i zatvorena ekonomija.

“Karakterišu ga i prepune bolnice ljudi koji se bore za kiseonik i iscrpljenih doktora koji su primorani da biraju kome taj kiseonik da daju”, kazao je Kašćelan.

Aleksandar Kašćelan

Prema njegovim riječima karakterišu ga i bol i tuga zbog onih koji su izgubili bitku protiv COVID-a-19.

“Ponosan sam što što je Cetinje u vrhu po broju vakcinisanih protiv koronavirusa u Crnoj Gori. Ali, to nije dovoljno. Zabrinjavaju me informacije o smanjenom broju vakcinisane djece jer to stvara plodno tlo za razvoj nove epidemije”, rekao je Kašćelan.

Santander je podsjetio da prema nedavnom istraživanju agencije Ipsos, realizovanom uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade, svaki treći građanin Crne Gore vjeruje u neku teoriju zavjere ili dezinformacije o koronavirusu, dok svaki peti sumnja u vakcine.

“Svima im je zajedničko to da su bili izloženi velikom broju netačnih informacija na ove teme. Upravo su zbog toga neophodne javne rasprave sa zdravstvenim stručnjacima, poput ove na Cetinju, kako bi se građanima pružila prilika da podijele svoju zabrinutost, razgovaraju o svim informacijama do kojih su došli i analiziraju njihovu tačnost, uz podršku zdravstvenih stručnjaka”, kazao je Santander.

Huan Santander

Poručuje da je za njih u UNICEF-u situacija je jasna: vakcine spašavaju živote.

“Odlukom da ih ne vakcinišu roditelji rizikuju ne samo živote svoje djece, već i živote čitave zajednice, a naročito živote onih koji još uvijek ne mogu da se vakcinišu, poput djece s određenim zdravstvenim problemima. Stoga imunizaciju djece smatramo glavnim nacionalnim prioritetom za Crnu Goru“, istakao je Santander.

Begić je podsjetio na brojne bolesti na koje smo zaboravili zahvaljujući vakcinama.

“Male boginje, koje su samo tokom 20. vijeka usmrtile 300 miliona ljudi, uspješno su iskorijenjene 1979. godine zahvaljujući uvođenju bezbjedne i efikasne vakcine. Polio – opasna bolest koja je ubila milione, a milione ostavila paralizovanim ili onesposobljenim – zahvaljujući vakcinama, danas je opasna endemska bolest u samo dvije zemlje svijeta – Pakistanu i Avganistanu. Tetanus majke i novorođenčeta, koji je fatalan za novorođenčad, zahvaljujući imunizaciji gotovo je u potpunosti iskorijenjen širom svijeta i kao takav prisutan u svega 12 zemalja”, poručio je Begić.

Ističe da je veliki uspjeh vakcinacije učinio da mnogi roditelji danas nisu svjesni zastrašujućih posljedica zaraznih bolesti jer, zahvaljujući vakcinama, generacijama nismo imali priliku da zarazne bolesti osjetimo ’na svojoj koži’.

“Kao rezultat toga, mnogi od nas su izgubili osjećaj koliko je imunizacija zaista važna. Jedno je sigurno – obuhvat vakcinacijom će se povećati nakon epidemije jer će sjećanje na bolest i njene posljedice biti svježe i živo. Nažalost, za neku djecu to bi moglo biti prekasno, što je danas – u doba kada postoje efikasne vakcine kao način prevencije – krajnje neprihvatljiv i krajnje necivilizovan čin”, istakao je Begić.

Ivelja je govorila o važnosti odazivanja na redovne sistematske preglede i poštovanja rasporeda imunizacije u prvim godinama života djeteta.

“Pozivam sve roditelje da svoju djecu redovno dovode na sistematske zdravstvene preglede, od samog rođenja, kako bi se osigurao njihov adekvatan rast i razvoj. Takođe, pozivam ih da slobodno dođu i razgovaraju s nama, zdravstvenim stručnjacima, o svim pitanjima ili sumnjama koje imaju u vezi s vakcinama. Zahvaljujem svim roditeljima za to što su svakodnevno dolazili u cetinjski Dom zdravlja kako bi bezbjedno vakcinisali svoju djecu i tokom pandemije. Svim građanima Cetinja na raspolaganju smo za bilo kakvu podršku i putem telefona 231-464”, kazala je Ivelja.

Ona sarađuje s roditeljima koji svakodnevno vakcinišu djecu, a jedna od njih je majka Svetlana Đurović Martinović.

„Odlučila sam da vakcinišem svoju bebu jer je opasnost po njen život mnogo veća ako oboli od neke bolesti, od koje ga vakcine štite, nego ako se vakciniše“, objasnila je Đurović Martinović.

Kako bi došlo do povećanja stope rutinske imunizacije djece u Crnoj Gori i kako bi se izbjeglo da djeca obolijevaju od ozbiljnih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama, UNICEF, zajedno s Delegacijom EU, podržava nacionalne i lokalne vlasti, zdravstvene ustanove i zdravstvene stručnjake da sprovedu nacionalnu kampanju i da u tu svrhu udruže snage s lokalnim zajednicama, medijima, civilnim sektorom i akademskom zajednicom.

Najnovije

Savjet mladih DPS: Uvijek ćemo biti podrška crnogorskim sportistima

Bilo je za očekivati, od momenta kad je na čelo najvažnijeg resora, onog koji čini temelj stasavanja novih generacija, onog okrenutom, bar bi tako...

Njemačka i politika: Kraj ere Angele Merkel – jednostavan vodič za izbore

Njemci sjutra glasaju na parlamentarnim izborima koji obilježavaju kraj šesnaestogodišnjeg mandata Angele Merkel. Prvi put za 15 godina, ankete daju prednost lijevom centru nad konzervativcima...

Lider katalonskih separatista oslobođen do sljedećeg ročišta

Lider katalonskih separatista Carles Puigdemont oslobođen je u sudu na italijanskom otoku Sardinji nakon što je uhapšen po potjernici Španije četiri godine nakon bjekstva...

Prašovićeva borba karijere na stadionu Totenhema

Crnogorski bokser Dilan Prašović boriće se večeras u Londonu protiv domaćeg boksera Lorensa Okolija za titulu WBO šampiona u kruzer kategoriji. Meč će biti održan...

U Kliničkom životno ugroženo 50 COVID pacijenata

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalazi 114 pacijenata sa COVID-19 infekcijom. Kako je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove njih 50 je životno ugroženo.

Najčitanije

Povezano

Apel okupiranom Cetinju

Piše: Sreten Vujović Od dana kada je policija Crne Gore pod komandom Alaksandra Vučića i Aleksandra Vulina a posredstvom, marionetske gostujuće vlade zavela neviđeni teror...

Eksplozija u centru Cetinja, bez povrijeđenih

Cetinjski kafić „Ka' doma“ potpuno je uništen u eksploziji jutros oko 3.30 sati, u kojoj nije bilo povrijeđenih, javlja Cetinjski list. Taj medij navodi da...

Pusić: Najbrutalnije miješanje SPC u politiku Crne Gore nije bilo ustoličnje na Cetinju, već formiranje Vlade

Događanja na Cetinju i retorika nakon toga podsjećali su na početke devedesetih, čega se Hrvatska dobro sjeća, kazala je u našoj emisiji “Drugačija radio...

SD: Izvinjavamo se suzavcu, gumenim mecima, šok bombama i narodnoj policiji što smo ih dirali

Čitajući izvještaj Uprave policije o događajima 4. i 5. septembra na Cetinju dalo bi se zaključiti samo jedno – na Cetinju su tog dana,...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve