Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Uzrok havarije u Luci Bar pod lupom tužilaštva, na licu mjesta bili vještaci mašinske struke i zaštite na radu

U Luci Bar olujno nevrijeme praćeno vjetrom do 200 kilometara na sat, je srušilo i polomilo tri krana (pretovarna mosta), preko 30 metara visine, težina jednog je 400 tona

Osnovno državno tužilaštvo Bar ispituje šta je uzrok pada tri krana u Luci Bar gdje je lakše tjesne povredu zadobio jedan radnik, a materijalna šteta je velika, potvrđeno je Primorskom portalu. U Luci Bar olujno nevrijeme praćeno vjetrom do 200 kilometara na sat, je srušilo i polomilo tri krana ( pretovarna mosta), preko 30 metara visine, težina jednog je 400 tona.

Samo nekoliko minuta nego što se dogodila nezamapćena havarija u Luci Bar, radnici su se udaljili sa radnog mjesta što je srećom spasilo njihove živote. Prema saznanjima Primorskog portala radar nije upozorio radnike na nadolazeće nevrijeme, niti su obavješteni od nadležnih službi o vremenskoj nepogodi toga dana.

“Nakon pada tri krana u Luci Bar na lice mjesta je izašao dežurni tužilac. Takođe, na licu mjesta su bili vještaci zaštite na radu i vještak mašinske struke. Nakon njihovih nalaza biće jasnije šta je uzrok pada kranova. Ono što se za sada zna je da je materijalna šteta velika, kazao je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva tužilac Radovan Đurišić.

Iskusni lučki radnici kazali su za Primorski portal da su usled vremenskih okolnosti koje su zadesile Bar juče, svi kranovi morali biti fiksirani te da se dizalice ne koriste kad je jak vjetar i nevrijeme. Da li je i gdje zakazao ljudski factor pa je izostala I informacija da se očekuje nevrijeme tek će se utvrditi.

Podsjetimo, privatizovani dio luke Bar, Port of Adria, takođe, je bio na udaru orkanskog vjerara. Na njihovim operativnim obalama kranovi nisu pali.

Iz Luke Bar juče su saopštili javnosti da tri pretovarna mosta, koje je uništilo nevrijeme, datiraju još iz 1977. Godine. Međutim, izostala je informacija kada je rađen atest tih kranova i dizalica na što ih obavezuje Zakon.

Nezvanično Primorski portal saznaje da je u toku izrada Akta o procjeni rizika koji se, inače, dugo nije radio u Luci Bar, koji će propisati bolju zaštitu radnika i osavremeniti neke procedure. Inače, lučko-tarnsportni poslovi pripadaju zoni opasnosti 1. Raditi na kranovima u nepovoljnim vremenskim uslovima povećava rizike po živote radnika.

U nezavidnoj situaciji najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Slijedi zahtjevan posao uklanjanja uništenih kranova i iznalaženje alternative za pretovare roba u Luci Bar.

Jedna od alternative je I mobilna dizalica“LHM 420 koja je dopremljena u Luku Bar, septembra 2020.godine. Mobilna dizalica nabavljena je od njemačke firme ‘Liebherr’, svjetskog renomea i jedne od vodećih svjetskih proizvođača lučke i druge opreme. Uz priključke koji su za dizalicu kupljeni i dopremljeni istim brodom, ukupna vrijednost te investicije je bila 3.75 miliona.

Luku Bar ubrzo nakon havarije je posjetio ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović koji je kazao da će “ kao odgovorna Vlada, stati iza Luke Bar”

“Postoji mogućnost u Zakonu o kontroli državne pomoći da se zbog elementarnih nepogoda daje neki iznos za ovakve stvari. Vlada pomoći čim dobiju konkretnu cifru o materijalnoj šteti”, kazao je ministar

Danas je u posjeti Luci Bar predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pomorac
03.07.2024-14:01 14:01

Ja još ne znam , koje je brzine bio vjetar u luci Bar? Da li su postrojenja u luci
bila obezbijedjena siguronosno da
izdrže udare vjetra?
Kako je moguće da su četri mosta za prekrcaj tereta sva uništena.
Čuo sam iz medija da su pala.
Koliko sam vidio jedan kran je pao na
kontejnere. To su ogramne štete.

Ako je to istina zatvorite luku.
Ovo je za luku ogromna i nenadoknadiva štete za godine koje dolaze.
Dje će brodovi da iskrcavaju, kojima
je luka odredišya Bar.
Hiljadu zašto i kako je moguće sve ovo?