Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Usvojen budžet Glavnog grada za 2023. vrijedan 106,5 miliona eura

Gradonačelnik Podgorice, dr Ivan Vuković, istakao je da je riječ o najvećem budžetu u istoriji Glavnog grada, kojim se stvaraju pretpostavke da se najintenzivniji razvoj Podgorice nastavi i u 2023. godini

Odbornici u Skupštini Glavnog grada na 40. sjednici usvojili su Odluku o budžetu za 2023. godinu, koji će iznositi rekordnih 106.500.000,00 eura, od čega je 58.380.000,00 eura namijenjeno za realizaciju razvojnih projekata. 

Gradonačelnik Podgorice, dr Ivan Vuković, istakao je da je riječ o najvećem budžetu u istoriji Glavnog grada, kojim se stvaraju pretpostavke da se najintenzivniji razvoj Podgorice nastavi i u 2023. godini.

“O tome kako smo radilli i vodili brigu o Podgorici i njenim stanovnicima, govori i podatak da će budžet Glavnog grada ove godine biti realizovan u iznosu preko 120 miliona eura. Ulaganje u razvojne projekte posljednjeg dana u godini premašiće 50 miliona eura, dok će na računu Glavnog grada ostati 20 miliona eura. To je naš odnos prema gradu i građanima, pa i onima koji će ovaj posao raditi nakon nas”, kazao je Vuković.

Kako je danas na dnevnom redu i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu, koja se odnosi na povećanje dodatka na zaradu, Vuković je podsjetio da ovo nije prvi put da se povećavaju plate u sistemu Glavnog grada, već da to predstavlja kontinuitet brige o zapošljenima.

“U prethodnom periodu povećali smo plate našim kolegama iz administracije sa najnižim primanjima, kao i kolegama iz preduzeća koje rade najteže poslove u sistemu”, kazao je Vuković.

Aktuelna gradska uprava vodila je odgovornu fiskalnu politiku što je rezultiralo, između ostalog, time da je za 75,37 % uvećan budžet u odnosu na 2018. godinu, dok je za isti period kapitalni budžet uvećan za 232,47%.

Sekretarka za finansije, Snežana Popović, podsjetila je da je budžetom za 2023. godinu planirana realizacija projekata iz oblasti putne infrastrukture u iznosu 12.726.000,00 eura, uređenja javnih površina u iznosu 6.820.000,00 eura, kulture i sporta u iznosu 4.160.000,00 eura, unapređenja komunalne infratrukture i nastavka modernizacije rada gradskih preuzeća u iznosu 5.262.000,00 eura, socijalnog staranja u iznosu 4.434.000,00 eura, te podrške preuzetnicima u iznosu 435.000,00 eura…

Na ovaj način biće stvorene pretpostavke da se, osim realizacije redovnih obaveza i nastavka kvalitetnog održavanja gradske infrastrukture, uspješno okonča nastavak izgradnje Bulevara Vilija Branta i bulevara prema Tuzima, te ştvore pretpostavke za početak realizacije projekta pretvaranja Ulice Vojislavljevića u saobraćajnicu bulevarskog tipa, realizuje kupovina kombi vozila za škole sa teritorije Podgorice, uređenje javnih površina i kreiranje dodatnih sadržaja – šetališta, trgova  i parkova, izradu projekta izgradnje atletskog stadiona, natkrivanje olimpijskog bazena u okviru SC Morača, revitalizaciju tamnice Jusovača, izgradnju kulturnog omladinskog centra za RE populaciju, nastavi realizacija projekta izgradnje sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, izgradnje sekundarne kanalizacione mreže i projekta izgradnje novog gradskog groblja na Ćemovskom polju, realizaciju projekata izgradnje upravnih zgrada za gradska preduzeća Čistoća doo i Komunalne usluge doo itd.

Ovaj budžet će omogućiti i izgradnju višenamjenskih objekta sa domovoma zdravlja u naseljima Zagorič i Zabjelo, nastavak dosadašnje prakse podrške svim kategorijama stanovništva i uvođenje novih socijalnih servisa, ali i podršku svim kategorijama preduzetnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve