Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

USSCG: Urušavanje Instituta korak unazad u procesu evropskih integracija, Vlada da pokaže domaćinski odnos

Prema njihovim riječima, za preko 70 godina postojanja i poslovanja ovog zdravstvenog giganta, Institut je dokazao svoj značaj i dao puni doprinos pružanju kvalitetne zdravstvene zašite kako građanima/kama Crne Gore, tako i brojnim inostranim pacijentima

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) uputila je pismo podrške Sindikalnoj organizaciji Institut “Dr Simo Milošević” Igalo povodom štrajka upozorenja koji je zakazan za danas u 10 sati. USSCG daje punu podršku naporima da zaštite svoj profesionalni integritet, radna i ekonomsko-socijalna prava. Oni poručuju da urušavanje Instituta predstavlja koran unazad u procesu evropskih integracija i pozivaju Vladu Crne Gore da pokaže domaćinski odnos.

“Posebno uvažavamo činjenicu da je vaša iskrena borba usmjerena na očuvanje Instituta „Dr Simo Milošević“ AD Igalo, kao svojevrsnog i jedinstvenog dragulja Crne Gore, koji je zbog nedomaćinskog odnosa doveden do same ivice propasti. Osim podrške vašim štrajkačkim aktivnostima, kojima želite da skrenete pažnju svim odgovornim subjektima i donosiocima odluka, Unija slobodnih sindikata Crne Gore ovim, ujedno, upućuje apel Vladi Crne Gore i reosornim ministarstvima da što hitnije pokrenu sve mehanizme i preduzmu konkretne korake koji će osigurati budućnost i održivo poslovanje Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo”, naveli su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, za preko 70 godina postojanja i poslovanja ovog zdravstvenog giganta, Institut je dokazao svoj značaj i dao puni doprinos pružanju kvalitetne zdravstvene zašite kako građanima/kama Crne Gore, tako i brojnim inostranim pacijentima.

“Nemjerljiv je doprinos koji Institut daje u promociji Crne Gore na inostranom tržištu, a odnos zaposlenih u Institutu u pružanju kvalitetne zdravstvne brige i zaštite bio je i ostao poseban brend koji je osiguravao da se Institutu, kao prepoznatoj i cijenjenoj destinaciji zdravstvenog turizma, uvijek iznova vraćaju kako domaći, tako i inostrani posjetioci. Institut je ustanova od posebnog značaja i Vlada Crne Gore je dužna da je zaštiti i očuva, čuvajući tako jednu od najvećih i najpoznatijih ustanova za fizikalnu, rehabilitacionu i preventivnu medicinu za djecu i odrasle, te čuvajući tako budućnost svih zaposlenih u Institutu i njihovih porodica, ali i budućnost svih građana Herceg Novog, cijele primorske regije, te cijele Crne Gore. Očuvanjem Instituta kao centra zdravstvenog turizma, očuvaće se i jedinstveni Centar za naučno-istraživački rad orjentisan na fundamentalna i klinička istraživanja iz oblasti preventivne medicine, balneologije, fizikalne medicine i rehabilitacije. Put Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji pretpostavlja posebna ulaganja u naučno istraživački rad i inovacije. Urušavanje Instituta, koji kao svoju organizacionu jedinicu ima Centar za naučnoistraživački rad, predstavljalo bi svojevrstan korak unazad u procesu evropskih integracija. Dopuštanje da radni status preko 500 zaposlenih Insituta bude doveden u pitanje predstavljalo bi korak od hiljadu milja unatrag u odnosu na evropske integracije”, ističu iz USSCG.

Neuspješni, kako kažu, pokušaji privatizacije, dovodili su do urušavanja Istituta.

“Dosadašnji neuspješni pokušaji privatizacije Instituta i odnos nadležnih prema njemu, samo su dovodili do urušavanja Instituta i pokušaja obaranja njegove cijene, kako bi kao takav bio povoljan „plijen“ za navodne „strateške investitore“. Takvoj nezakonitoj, nemoralnoj i nezdravoj praksi privatizacionih postupaka mora se statiti na put. Očekujemo da Vlada Crne Gore pokaže iskren i odgovoran, domaćinski odnos prema dragulju crnogorskog zdravstvenog i turističkog giganta i omogući uslove za njegov nesmetan rad. Pritom, Vlada Crne Gore i svi drugi činioci u našem društvu moraju u prvom redu misliti na zaposlene koji su, i pored svih uspona i padova koji su obilježili postojanje Instituta, davali svoj maksimum u očuvanju nivoa, kvaliteta i unapređenja usluga koje Institut pruža. Ujedno, pozivamo Opštinu Herceg Novi da se snažnije uključi u rješavanje gorućih problema u Institutu, te pomogne kako zaposlenima, tako i menadžmentu Instituta na način da zajedno sa njima artikuliše zahtjeve prema Vladi Crne Gore i drugim odgovornim organima i institucijama”, naveli su oni.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore u prethodnom periodu dala je doprinos borbi da se Institut „Dr Simo Milošević“ zaštiti od štetnih privatizacionih pokušaja i da, kako dodaju, većinski paket akcija Instituta ostane u vlasništvu države.

!Sada, kad su zaposleni Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo postali dio naše sindikalne porodice, naša nastojanja da zaštitimo Institut i sve zaposlene u njemu dodatno su osnažena. Vaša borba je i naša borba i u njoj smo zajedno. Vaši apeli su i naši apeli. Vaši rizici su i naši rizici. U vašim naporima za bolju budućnost Instituta, vas i vaših porodica i građana Herceg Novog, u nama imate iskrenog saborca i podršku”, zaključuju iz USSCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve