Uspjeh crnogorskih ljekara: Dječaku presađena kost iz potkoljenice u ruku

U Kliničkom centru uspješno se primjenjuju nove operativne metode i procedure koje rade isključivo ljekari iz Kliničkog centra Crne Gore.

Namjera novog menadžmenta je da ta zdravstvena ustanova bude regionalni zdravstveni centar. Direktor Kliničkog centra najavio je korake kojim će zadržati najbolje ljekare, a pojedine možda i vratiti.

U Kliničkom centru prvi put je, bez pomoći kolega sa strane, odrađena intervencija kojom je petnaestogodišnjaku presađena kost iz potkoljenice u ruku.

“Kod pacijenta koji je imao patološki prelom ramene kosti očistili kompletnu cističnu promjenu koja je napravila destrukciju ramene kosti, potom otkinuli dio tanje kosti potkoljenice da bi plasirali kroz kanal ramene kosti,” saopštio je hirurg Nermin Abdić.

Takav hirurški zahvat radi se samo u još jednom zdravstvenom centru u regionu. To je jedna od novih procedura koje se odnedavno primjenjuju u KCCG.

Direktor KC Jevto Eraković kaže da je krajnji cilj te institucije da postane regionalni centar.

“Nove procedure su pokazatelj da imamo jasan put, jasne definicije na koji način treba da se radi”, rekao je Eraković.

Iako je veliki broj ljekara koji su napustili KCCG, Eraković najavljuje mogući povratak pojedinih stručnjaka.

“Moram priznati da su naši doktori vezani za klinički i za zdravstveni sistem i siguran sam da ćemo određenim koracima koje ćemo preduzeti uspjeti da ih zadržimo, a siguran sam neke od njih da vratimo”, kazao je Eraković.

Bolji uslovi za rad koje najavljuje menadžment, mogli bi da zaustave trend odlaska ljekara, jer je, u posljednje četiri godine KCCG napustilo 40 stručnjaka.

Komentari

avatar