Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Uskraćivanje prava LGBTIQ osobama predstavlja nemoć institucija

Koordinatorka programa za aktivno građanstvo u CGO, Željka Ćetković je, komentarišući dešavanja u Srbiji povodom organizovanja EuroPrajda u Beogradu, kazala da inicijalna zabrana Vlade te zemlje predstavlja kršenje slobode okupljanja, ali i kršenje opšte zabrane diskriminacije

Uskraćivanje prava LGBTIQ osobama predstavlja nemoć institucija jedne zemlje da u svom djelovanju primijene demokratske principe, ocijenjeno iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Koordinatorka programa za aktivno građanstvo u CGO, Željka Ćetković jekomentarišući dešavanja u Srbiji povodom organizovanja EuroPrajda u Beogradu, kazala da inicijalna zabrana Vlade te zemlje predstavlja kršenje slobode okupljanja, ali i kršenje opšte zabrane diskriminacije.

„To znači da se Vlada Srbije direktno konfortirala sa Evropskom unijom (EU) odbijajući da u svom djelovanju primijeni demokratske principe“, rekla je Ćetković u izjavi za PR Centar.

Prema njenim riječima, očigledno je da je postupanje Vlade Srbije podstaklo i anti-LGBTIQ diskrus koje se prelio na ulice Beograda.

„Samo uskraćivanje prava jednoj osjetljivoj i diskriminisanoj grupi očigledno predstavlja dijelom i nemoć institucija zemlje koja se povukla pred desničarima i radikalnim vjernicima Srpske-pravoslavne crkve (SPC), ali i izraz ideološkog vrednosnog okvira Vlade Srbije“, dodala je Ćetković.

Kako je kazala, navodi zabrinutosti za bezbjednost učesnika povorke, koji su bili razlog toj prvoj zabrani, su neuvjerljivi.

Ćetković je upozorila da svakako treba da zabrinu i poruke koje su se mogle čitati i čuti od onih koji negiraju LGBTIQ populaciju, a ko je su, kako je istakla, ostale nesankcionisane.

„Obećanje Vlade Srbije EU da će se EuroPrajd ipak održati, doduše uz skraćenu rutu, očigledno je došlo kao odgovor na jako stroge kritike i osude EU zvaničnika, a ne kao produkt istinske posvećenosti ljudskim prava“, smatra Ćetković.

Ona se nada da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ipak spremno da izađe na ulice i zaštiti sve one koji se bore za jednakost i slobodu svih bez obzira na razlike.

Prema njenim riječima, litije koje su se posljednjih dana održavale u Srbiji protiv EuroPrajda su pokazale da jača otvoreno neprihvatanje LGBTIQ populacije.

Sve to, kako je kazala Ćetković, sužava i prostor pripadnica LGBTIQ zajednice da budu ono što jesu, bez ikakvih posljedica.

„Sva ova zabrana će povećati nasilje prem LGBTIQ osobama, a ne bi čudilo ni da se to odrazi na njihove odlaske iz Srbije“, smatra Ćetković.

Na pitanje kakav se ishod može očekivati sjutra u Beogradu, ona je odgovorila da imaju potpuno pravo da strepe šta će se desiti LGBTIQ osobama.

„Borba za ljudska prava svima treba da bude poziv, a dužnost svih vlasti je da podjednako budu posvećeni zaštiti prava svih, a posebno branitelja ljudskih prava“, istakla je Ćetković.

Ona je ocijenila da je sve ovo veliki minus za Srbiju kada je u pitanju njen ulazak u EU.

„EU je najavila da će ocjene Srbije u sljedećem izvještaju biti značajno strože. To je samo na nauk svim država regiona kako treba da se razvijaju, usvajaju ljudska prava i rade na svom demokratskom razvoju, i ne ustupaju pred desničarima i svim onima koji derogiraju ljudska prava“, kazala je Ćetković.

Upitana kako će dešavanja u Srbiji uticati na organizovanje Montenegro Prajda, Ćetković je odgovorila da za sada sve ide kako treba.

„Trenutno sam u Organizacionom odboru i sve to teče kako treba. Sa ponosom smo gledali što se EuroPrajd održava kod naših komšija, tako da se nadam da se to nezadovoljstvo neće preliti i na našu zemlju“, kazala je Ćetković.

Ona je napomenula da je Crna Gora otišla korak dalje kada je u pitanju poštovanje prava LGBTIQ populacije, i to upravo usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

„Nadam se da ćemo istim pravcem ići samo naprijed“, poručila je Ćetković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Stipe
16.09.2022-22:57 22:57

Organizujte prajd u Rožajama, Plavu i Gusinju …