Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

URA: Umjesto zgrade, ispod Ljubovića graditi park

URA ističe da je navedeni DUP “Zabjelo – Ljubović“ donijet davne 2009. godine, sa rokom važenja od 5 godina, ali da je kasnije “vještački produžavan donošenjem novih zakona o planiranju, čime građanke i građani Podgorice punih 11 godina nisu bili u mogućnosti da utiču na planiranje prostora u tom dijelu grada“

Prosto je nevjerovatno da se jedan od najljepših djelova naše Podgorice, na padinama brda Ljubović i na prostoru Zabjela, godinama bespovratno uništava, betonira i devastira, po katastrofalnom planskom dokumentu koji nije mijenjan još od davne 2009. godine. U prilog kvaliteta navedenog plana, čije izmjene je godinama vješto izbjegavala gradska uprava, građanima dostavljamo fotografiju prostora na kome će uskoro nići nova stambeno-poslovna zgrada, a koja će u potpunosti onemogućiti funkcionisanje tog već pretrpanog prostora, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Foto: URA

URA ističe da je navedeni DUP “Zabjelo – Ljubović“ donijet davne 2009. godine, sa rokom važenja od 5 godina, ali da je kasnije “vještački produžavan donošenjem novih zakona o planiranju, čime građanke i građani Podgorice punih 11 godina nisu bili u mogućnosti da utiču na planiranje prostora u tom dijelu grada“.

„Ako Glavni grad od 2009. godine nije u stanju da primijeti način na koji javni i zajednički prostor propada zbog intenzivne, a pravilima struke i zdravog razuma protivne gradnje, onda neka poslušaju građane koji tu žive – a čiji stanovi iz godine u godinu postaju sve mračniji zbog novih stambenih zgrada koje u komšiluku niču, na svega par metara od njihovih prozora, umjesto drvoreda i trotoara. To samo potvrđuje da se ovaj plan davno morao mijenjati, a da gradska uprava godinama svjesno žmuri i dopušta devastaciju prostora, zarad kratkoročnog profita od komunalnog opremanja zemljišta“, navode iz podgoričke URA-e.

URA je pozvala gradonačelnika Vukovića da počne da radi svoj posao “kroz pokretanje procedure zabrane gradnje na pretrpanim djelovima zahvata tog plana, kako bi se kroz Plan generalne regulacije taj prostor mogao i konačno zaštititi“.

“Jer je svako dalje ćutanje samo ohrabrivanje nastavka agresivne urbanizacije, sa sramotnim rasporedom objekata i bez poštovanja pravila struke o orijentaciji objekata, rastojanju, opremanju prostora između objekata i brojnih drugih obavezujućih parametara. Ukoliko ne budemo djelovali odmah, navedeni prostor će biti trajno i bespovratno devastiran, a kvalitet života građana tog dijela grada će biti degradiran“, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
nenad mne
19.04.2020-12:52 12:52

Da li je moguće da URA ovo komentariše? Neka nam pokažu šta oni rade!