Uprava za nekretnine počela je sa realizacijom Mjesec otvorenih vrata koji omogućava građanima da u direktnoj komunikaciji sa direktorom UZN, Draganom Kovačevićem, izlože nedoumice i probleme iz djelatnosti rada ovog državnog organa u cilju pronalaženja najboljeg rješenja i stvaranja dnevno ažurnog katastra Crne Gore. Kovačević za Vikend novine kaže da su se na taj korak odlučili zbog toga što su se građani vrlo često obraćali Upravi i iznosili svoje dileme, tražili odgovore i rješenja za određena pitanja.

“Mi smo se odlučili da pozovemo sve građane koji su zainteresovani i koji imaju problema u funkcionisanju rada naših područnih jedinica i UZN i čitav jun ćemo primati stranke, davati im pravne pouke i pokušati da riješimo njihove probleme, ukoliko su oni vezani za našu instituciju ili da ih uputimo na druge državne organa. Ova ideja je posljedica toga što smo konstantno imali pozive građana i molbe da im se riješe problemi i završe predmeti, pritužbe na određene područne jedinice i državne činovnike i namještenike koji u njima rade. Za samo tri dana, primili smo desetine stranaka, vidjeli da ima propusta u određenim katastarskim jedinicama, koji se uglavnom odnose na neažurnost službenika. Nakon što čujemo građane, napravićemo analizu rada područnih jedinica i UZN i objavićemo je na našem sajtu. Oni koji se budu ogriješili o pravila struke, odnosno povrijedili i stručnu i radnu disciplinu, protiv takvih ljudi preduzimaćemo određene disciplinske mjere”, kaže Kovačević.

Direktor UZN ističe da će čitav proces biti transparentan, dakle dostupan i stručnoj i medijskoj javnosti.0

“Svi koji budu ovdje dolazili tokom juna, zvanično će biti obaviješteni o našim potezima i rezultatima tih razgovora. Kada neko od građana dođe, istog trena pozivamo načelnike, obrađivače predmeta da, ako je sve u redu, predmet završe. Neke predmete smo, na taj način, u ovih par dana završili. Dakle, već imamo građane koji su čekali godinu dana, a da su nakon razgovora podigli rješenje. Mi hoćemo da suzbijemo neažurnost, nerad, kažnjavaćemo takve ljude, kako katastar ne bi bio biznis barijera za ljude koji nam se obraćaju”, rekao je Kovačević.

Ispunjavamo obaveze prema Upravi za imovinu

Što se tiče primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Kovačević je podsjetio da postoji rok od godinu dana da se prikupe podaci.

“Uprava za imovinu prikuplja podatke. Mi smo dostavili prvi dio podataka koje smo imali. Uprava za nekretnine je prošle nedjelje tražila hronologiju upisa katastarskih parcela za određene objekte, koje, inače, treba da dostavimo Upravi za imovinu. Obavijestio sam sve područne jedinice da dostave sve tražene podatke. Trebaće malo vremena da se svi ti podaci prikupe i dostave Upravi za imovinu. Nakon toga će oni da ih analiziraju i određene zahtjeve, koji budu potrebni, proslijediće nama. Kad to dobijemo, sigurno će nam ovi predmeti biti prioritet u radu”, kaže Kovačević.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ljuta
Ljuta
06.06.2020-10:53 10:53

Svaka ti je takva…5g cekam upis pravosnazne presude