Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Upozorenje: Crna Gora na udaru toplotnog talasa, temperature preko 40 stepeni

''Ovaj toplotni talas usloviće visoke temperature vazduha koje će se u mnogim mjestima kretati od 37 °C do 40 °C a ponegdje i prelaziti 40 °C'', upozoravaju iz MUP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorilo je da će narednih dana područje Crne Gore biti pod uticajem grebena sa sjeverozapada Afrike, te da će ovaj toplotni talas usloviti visoke temperature vazduha koje će na pojedinim mjestima prelaziti i 40 stepeni.

“Na osnovu upozorenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS) najavljeno je da će u narednom periodu, počev od 9. jula, naše područje biti pod uticajem grebena sa sjeverozapada Afrike u sklopu kog je i priliv tople vazdušne mase koja će uslovljavati veoma toplo vrijeme u narednom periodu”, saopšteno je iz MUP-a.

Očekuje se, kažu, da će se ovakva situacija nastaviti i tokom većeg dijela naredne sedmice.

“Ovaj toplotni talas usloviće visoke temperature vazduha koje će se u mnogim mjestima kretati od 37 °C do 40 °C a ponegdje i prelaziti 40 °C”, upozoravaju iz MUP.

Naglašaju da ova meteorološka situcija može da dovede do suša i izazivanja požara, stoga podsjećaju da je na snazi naredba o zabrani paljenja vatre.

“Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti”, kazali su iz tog vladinog resora.

Danas do 39 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti sunčano i vruće. Poslijepodne slab do umjeren razvoj oblačnost, a tokom jutra na sjeveru po kotlinam moguća kratkotrjno magla.

Vjetar će biti slab do umjeren promjenljivog smjera, na krajnjem jugoistoku povremeno pojačan sjevernih smjerova.

Najviša dnevna temperatura vazduha iznosiće od 27 do 39 stepeni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve