UP: Krivične prijave protiv 24 osobe zbog neprijavljivanja radnika, budžet oštećen za 763.000 eura

Službenici policije su nadležnom tužiocu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu protiv S.K. iz Bosne i Hercegovine, izvršnog direktora i osnivača firme “Global Inžinjering“ d.o.o. Budva i protiv pravnog lica “Global Inžinjering“ d.o.o. Budva, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa

Uprava policije je, u sklopu akcije “Radne dozvole“, podnijela krivične prijave protiv 24 fizička i pravna lica zbog utaje poreze i doprinosa u iznosu od 763.000 eura neprijavljivanjem inostrane radne snage.

foto Ilustracija

Kako je saopšteno, policija je imala saznanja da više pravnih lica vrši utaju poreza i doprinosa i zloupotrebe u privrednom poslovanju prilikom angažovanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja, na način što ugovore sa ovim zaposlenima ne prijavljuju nadležnom poreskom organu, čime se pričinjava šteta Budžetu na osnovu neplaćenih poreza i doprinosa.

Posljednji takav slučaj zabilježen je u Budvi.

Službenici policije su nadležnom tužiocu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu protiv S.K. iz Bosne i Hercegovine, izvršnog direktora i osnivača firme “Global Inžinjering“ d.o.o. Budva i protiv pravnog lica “Global Inžinjering“ d.o.o. Budva, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

“Oni su, kako se sumnja, od kraja juna 2017. do kraja aprila 2018. godine, pribavili 50 radnih dozvola za privremeni boravak stranih državljana u našoj državi radi zaposlenja, ali nijednog radnika nisu prijavili kao zaposlenog nadležnom organu, te su ovim radnicima isplaćivali zaradu u gotovini prikrivajući podatke o svojim poreskim obavezama i doprinosima koje su bili dužni da plate po ovom osnovu, čime je pričinjena šteta Budžetu Crne Gore za iznos od 32.269 eura”, navode u Upravi policije.

Akcija „Radne dozvole“ se nastavlja.

Komentari

avatar