Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Univerzitet Crne Gore dobitnik pohvalne nagrade Savjeta Evrope za jačanje akademskog integriteta

Nagrade su dodijeljene na godišnjoj konferenciji i svečanoj ceremoniji, koja je održana u okviru Programa najbolje prakse Savjeta Evrope - osnovan da nagrađuje institucije i akademike čija promocija akademskog integriteta može poslužiti kao primjer i inspiracija drugima

Univerzitet Crne Gore dobitnik je pohvalne nagrade Savjeta Evrope za „Holistički pristup akademskom integritetu“, koju su danas, u Strazburu, u ime Univerziteta, preuzele prorektorica za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković i prorektorica za nauku prof. dr Irena Orović.

Nagrade su dodijeljene na godišnjoj konferenciji i svečanoj ceremoniji, koja je održana u okviru Programa najbolje prakse Savjeta Evrope – osnovan da nagrađuje institucije i akademike čija promocija akademskog integriteta može poslužiti kao primjer i inspiracija drugima.

Kako javljaju, prvi poziv za najbolje prakse privukao je 46 visokoškolskih institucija iz 23 države članice, od kojih je devet institucija dobilo pohvalnu nagradu, među kojima i Univerzitet Crne Gore, kao jedini među univerzitetima zemalja Zapadnog Balkana. Za najbolju praksu ovog prvog ciklusa 2021, odabrana je aplikacija Dilemma Game koju je razvio Erasmus Univerzitet u Rotterdamu. Ova aplikacija namijenjena istraživačima, kroz kritički dijalog, pomaže im u daljem razvoju i jačanju vlastitog „moralnog kompasa“.

Svaka pohvaljena i nagrađena praksa je procijenjena na osnovu šest kriterijuma: učešće zainteresovanih strana, vrijednosti na kojima je praksa zasnovana, efikasnost, efektivnosti, replikabilnost i održivost, prenose iz Univerziteta.

Na događaju, organizovanom uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, bilo je više od 100 učesnika, predstavnika vlasti, akademske zajednice, studenata i drugih profesionalaca. Oni su mogli da se upoznaju sa pozitivnim praksama postavljanja alata i mehanizama za promovisanje i jačanje etike, transparentnosti i integriteta na visokoškolskim institucijama.

Prorektorica za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković predstavila je primjer prakse Univerziteta Crne Gore, govoreći na temu „Holistički pristup akademskom integritetu“.

Jedna od glavnih poruka ovog skupa bila je da visoko obrazovanje ne može biti visokog kvaliteta niti kvalitetno obrazovati sljedeće generacije ako svi akteri u obrazovanju sami ne praktikuju akademski integritet.

Savjet Evrope decenijama radi na promovisanju i osiguranju kvalitetnog obrazovanja. Ishod tog rada je i formiranje Platforme za promovisanje etike, transparentnosti i integriteta (ETINED Platforma), koja je zasnovana na ideji da će se kvalitetno obrazovanje postići, a korupcija efikasno rješavati, samo ako se svi relevantni sektori društva u potpunosti posvete fundamentalnim pozitivnim etičkim principima. Upravo na toj ideji počiva i Program najbolje prakse, poručuju iz Univerziteta Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve