Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Uniprom kod Eko Fonda ima 1.085.518 emisionih kredita sa kojima može slobodno da raspolaže

Uniprom nije dao tuđe, već svoje količine koje mu po nacionalnom zakonodavstvu a usklađeni sa regulativom Evropske Unije, pripadaju. One koje nije iskoristio, već je ostvario rezervu, bio je slobodan da raspolaže sa njima nakon unapređenja proizvodnje i smanjene emisije za posmatrani period

Uniprom kod Eko Fonda ima 1.085.518,34 emisionih kredita sa kojima može slobodno da raspolaže, prema nacionalnom i evropskom zakonodavstvu, saopšteno je iz ove kompanije.

Podsjećamo, nekadašnji direktor EKO fonda Jovan Martinović i zaposleni Andrej Nedović, uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju. U pitanju je predmet SDT-a koji se odnosi na dodjelu besplatnih emisionih kredita Unipromu kojem je kako se sumnja, pribavljena korist od preko 20 miliona eura.

Navodno je sproveo spornu transakciju – promet emisionih kredita u Registru emisionih kredita za 2020. godinu i Registru emisionih kredita za 2021. godinu, i na taj način doveo do pribavljanja protivpravne imovinske koristi Unipromu od 16,94 milona eura, a na štetu Fonda za zaštitu životne sredine i državnog budžeta.

Regovanje Uniproma prenosimo u cjelosti

Prema Članu 72 Sporazuma dužno je osigurati usklađivanje svojih zakona sa Evropskom unijom. Da bi otvorila poglavlje 27 (Životnu sredinu), Crna Gora je bila u obavezi za primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena sa Akcionim planom  2016-2020 godine. Morala je takođe i donijeti sopstveno zakonovadstvo-Zakon o klimatskim promjenama koji je i  usvojen 2019 godine. U skladu sa članom 35 Zakona, podzakonski akti su se morali donijeti u roku od jedne godine od dana stupanja zakona na snagu. Propisano je donošenje uredbe o aktivnostima koje emituju gasove sa efektom staklene bašte, za koje se izdaje dozvola za emisiju gasova.

Jedan od emitera tih gasova je proglašen i KAP. Ovaj privredni subjekat kupljen je od strane Uniproma 2014. godine a sa imovinom preuzeo je prava i obaveze. Po nacionalnom i evropskom zakonodavstvu, gasovi se dodjeljuju operateru iz kote koju dobija Crna Gora, u odnosu na referentni period koji se navodi u odluci Savjeta EU2011/278. Na isti način se dodjeljuje svim operaterima broj besplatih kredita. Operater koji dobije emisione kredite može da ih prenosi iz prethodnog u naredni period,  kao i da ih ponisti što znači, raspolaže sa njima a ukoliko smanji proizvodnju ili unaprijedi tehnologiju sa neiskorišćenim brojem kredita, može da izađe na tržište. Dakle, Crna Gora ne može projektovati koliko ima, koliko joj treba i koliko će dobiti, već je to zacrtano u referentnom periodu posmatranja emisije od strane operatera 2005-2008. god.

Za Crnu Goru se može reći da je na gore opisani način uradila sve kao i zemlje Evropske Unije,

-dozvoljavajući prometovanje emisije gasova

– u skladu sa direktivom i evropskim zakonodavstvom odabrala referentni period.

– po izradi Nacionalnog izvještaja o klimatskim promjenama prihvatila nalaz UNDP-a.

Uniprom kao operater stacinarnog postrojenja je samo slijedio prava i obaveze prema nacionalnom i EU zakonodavstvu a prema čemu se drzava Crna Gora obavezala i ostvario:

– Ulaganje od 50 miliona eura u otvaranje novih postrojenja za preradu aluminijuma

– Izvršio obavezu shodno Zakonu o zaštiti od negativnih klimatskih promjena i kao operater podnio verifikovani izvještaj o emisijama i iste prijavio Fondu za zaštitu životne sredine na taj način jedini oprerater koji je ispunio zakonsku obavezu.

Na kraju je važno istaći da se Uniprom obratio energetskoj zajednici Evropske Unije sa upitom da da tumačenje svih pravnih aspekata kredita u pitanju a pogotovo dodijeljenih Unipromu. Energetska zajednica Evrope preko Sekretarijata, sa sjedistem u Beču, dana 15.10.2021 god. dala je tumačenje i uputila na znanje:

-Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u Vladi Crne Gore (Ratko Mitrović),

-Privrednoj komori Crne Gore ( Nina Drakić)  i

Nj.E  gospođi Oani Kristini Popi,  Šefici delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, a koji dostavljamo na uvid.

 

U zaključku se navodi, citiramo:“ Čvrsto se nadam da će Sekretarijat energetske zajednice nastaviti da se poziva na Crnu Goru kao najbolju praksu  za uspostavljanje trgovine i emisijama u budućnosti“. u potpisu, Direktor Sekretarijata Evropske zajednice.

Prilažemo sertifikate verifikatora Evropske Unije za emisiju CO2 Gasova  za 2020, 2021, 2022- god.

Sve smo ovo prilikom davanja izjave, a po podnošenju krivične prijave EPCG iznijeli državnom Tužilaštvu.

Da zaključimo, Uniprom nije dao tuđe, već svoje količine koje mu po nacionalnom zakonodavstvu a usklađeni sa regulativom Evropske Unije, pripadaju. One koje nije iskoristio, već je ostvario rezervu, bio je slobodan da raspolaže sa njima nakon unapređenja proizvodnje i smanjene emisije za posmatrani period.

EPCG je nedostajao jedan broj gasova, koje su preuzeli su od Uniproma po cijeni manjoj od tržišne i platili po 22.8 eura po toni. Na današnji dan tona ovoga gasa je 60 eura. Tačnije, uzeli su onoliko za koliko su prekoračili dozvoljenu emisiju.

Uniprom sada ima kod Eko Fonda 1.085.518,34 emisionih kredita sa kojima može slobodno da raspolaže, ponavaljamo, prema nacionalnom i evropskom zakonodavstvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve