Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
Rubrika:

UNICEF i Udruženje Roditelji: Nova vlada da obezbijedi kvalitetnu zdravstvenu njegu svakoj majci i bebi

''Kao potpisnica Konvencije o pravima djeteta, Crna Gora se obavezala da će svakoj djevojčici i dječaku obezbijediti ostvaranje prava na najbolji početak u životu i na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu''

Kao odgovor na ključne nalaze ranijih i tekućih procjena porodilišta i jedinica neonatologije u Crnoj Gori, Fond Ujedinjenih nacija za djecu – UNICEF i NVO Udruženje Roditelji pozivaju sve političke aktere da se obavežu da će uložiti dovoljno sredstava u unapređenje zdravstvene zaštite porodilja i novorođenčadi tako da se svakoj majci i bebi u Crnoj Gori omogući adekvatna njega.

“Kao potpisnica Konvencije o pravima djeteta, Crna Gora se obavezala da će svakoj djevojčici i dječaku obezbijediti ostvaranje prava na najbolji početak u životu i na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu”, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori se, kako su naveli, svake godine rađa otprilike 7.000 djece. Uprkos naporima u nekim porodilištima, nijedno porodilište niti centar za novorođenčad u ovom trenutku nisu u potpunosti po mjeri beba, majki i porodice, što su preporučeni međunarodni standardi za obezbjeđivanje najboljeg početka u životu i kvalitetne njege majki i novorođenčadi.

„Kvalitet njege u porodilištima i centrima za novorođenčad utiču na svaku bebu, svaku majku i oca i svaku porodicu u zemlji. Zbog toga apelujemo na sve političke aktere da se ujedine za djecu i majke Crne Gore tako što će se obavezati da će podržati unapređenje zdravstvene zaštite porodilja i novorođenčadi u predstojećem periodu”, poručio je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Huan Santander.

Gotovo sve žene u Crnoj Gori porađaju se u zdravstvenim ustanovama. Ranija Procjena kvaliteta bolničke njege za majke i novorođenčad, koju su naručili Ministarstvo zdravlja i UNICEF 2016. godine, kao i Procjena koja je u toku, za 2023. godinu, ukazuju na niz pitanja koja treba rješavati, a koja se tiču manjka kadra, nedovoljne obučenosti zdravstvenih radnika u bolnicama, pokazatelja da se i dalje primjenjuju neki zastarjeli ili štetni postupci, kao i potrebe da se unaprijede uslovi u fizičkom prostoru. Procjene ukazuju i na potrebu za poboljšanja u domenu prikupljanja podataka i izrade nacionalnih smjernica i protokola, kao i sistematske procjene zadovoljstva korisnika kvalitetom njege i pruženim uslugama.

„Briga o djetetu, kako u porodici, tako i u cjelokupnom društvu, treba da počne i prije začeća i upravo svakoj vladi, pa i narednoj, to bi trebalo da bude prioritet broj jedan. Briga o djeci podrazumijeva i brigu o porodici, pa time i budućim majkama i to u trenucima kada su najosjetljivije, pa im je potrebno najviše njege i pažnje. Naše majke i njihove bebe očekuju da imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i uslugu, i ona mora da se podrazumijeva”, poruka je izvršne direktorice Udruženja Roditelji Kristine Mihailović.

Program „Porodilišta po mjeri beba” uvođen je u crnogorske bolnice u različitim vremenskim intervalima od 1995. godine, ali je ostvaren ograničen napredak. Ključna inicijativa ovog programa odnosi se, između ostalog, na obezbjeđivanje kontakta koža-na-kožu između svake bebe i majke i dojenje odmah nakon rođenja bebe.

“Međutim, samo jedna od tri bebe ima kontakt koža-na-kožu s majkom, a jedna od četiri majke u Crnoj Gori podojile su svoju bebu u prvom satu nakon rođenja. Standardi porodilišta i centara po mjeri majki i porodica uključuju i druge aspekte, kao što su: prisustvo pratioca na porođaju po izboru porodilje, na primjer partnera, rođaka, prijatelja; zatim poštovanje privatnosti majke tokom i nakon porođaja; smanjenje stope nepotrebnih carskih rezova; eliminacija rutinske epiziotomije i drugih nepotrebnih medicinskih procedura, kao i nepotrebnog odvajanja majki i beba”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve