Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

UNICEF demantovao Katnića: Sladoled i hladna pića nemaju veze sa koronavirusom, svi koji kreirete neistine – PRESTANITE!

Prosto je nedopustivo da jedan državni funkcioner koji se nalazi na ovako odgovornom položaju, širi lažne informacije, zbog kojih je prinuđena da reaguje i međunarodna organizacija kakva je UNICEF. Stoga se nameće pitanje da li će Katnić uraditi jedinu moralnu stvar u datim okolnostima – podnijeti ostavku na funkciju koju obavlja i uputiti izvinjenje građanima Crne Gore?

Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) Crna Gora nedavno je upozorio da su se na internetu pojavile lažne informacije u kojima se tvrdi da treba izbjegavati sladolede i druge vrste hladnih prehrambenih proizvoda jer su one, navodno povezane sa koronavirusom. Iz UNICEF-a ističu da su ovi navodi “potpuno neistiniti” i apeluju na sve one koji ih šire da sa tim prestanu!

Dr Epidemiolog, “Polakote”: “Može stomak da zaboli od koka-kole. I sad ne treba piti hladna pića i sladolede i ostalo jer tu koronavirus živi, a ne živi u slanim i toplim sredinama, pijte tople napitke. Vidite mogu i medicinske savjete da vam dam”

Podsjetimo, lažnu informaciju da “ne treba piti hladna pića i sladolede jer tu koronavirus živi”, plasirao je  Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, koji je to izjavio na jednoj konferenciji za medije prije nešto više od mjesec.

“Upozoravamo da su se na internetu pojavile lažne poruke o zaštiti od korona virusa koje se pripisuju UNICEF-u i u kojima se, između ostalog, tvrdi da izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane može pomoći u sprečavanju nastanka ove bolesti. To je, naravno, potpuno neistinito. Dezinformacije u doba zdravstvene krize mogu imati tragične posljedice i stoga je poruka UNICEF-a svima koji kreiraju takve neistine jednostavna: PRESTANITE!”, navodi se u jednom od saopštenja vezanom za dezinformacije o koronavirusu na zvaničnom sajtu UNICEF-a Crna Gora, koje možete pročitati OVDJE.

UNICEF je takođe pozvao sve građane Crne Gore “da koriste isključivo pouzdane izvore informacija i da sve vijesti provjeravaju na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije”.

Neutemeljeni savjeti Katnića

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, podsjećamo, nedavno je na konferenciji za medije sladoled i hladne napitke doveo u direktnu vezu sa epidemijom koronavirusa.

“Može stomak da zaboli od koka-kole. I sad ne treba piti hladna pića i sladolede i ostalo jer tu koronavirus živi, a ne živi u slanim i toplim sredinama, pijte tople napitke, vidite mogu i medicinske savjete da vam dam”, rekao je Katnić nedavno na konferenciji za medije, a izjavu pogledajte ovdje:


Jasno je da je Katnić, kao nekvalifikovano i nestručno lice, dao apsolutno neutemeljene javne savjete za liječenje koronavirusa. Time je doveo javnost u zabludu i, ako ne širio, onda je doprinio širenju panike i lažnih informacija.

Prosto je nedopustivo da jedan državni funkcioner koji se nalazi na ovako odgovornom položaju, širi lažne informacije, zbog kojih je prinuđena da reaguje i međunarodna organizacija kakva je UNICEF. Stoga se nameće pitanje da li će Katnić uraditi jedinu moralnu stvar u datim okolnostima – podnijeti ostavku na funkciju koju obavlja i uputiti izvinjenje građanima Crne Gore?

Katnić pod lupom Katnića

A da apsurd bude još veći, Katnić je prije par nedjelja, kazao da su pod posebnom lupom tužilaštva osobe koje svojim radnjama izazivaju paniku.

“Ono što je pod posebnom pozornošću tužilaštva u ovom trenutku jesu lica koja dižu paniku i uznemiravaju javnost, kao i lica koja se ne pridržavaju propisanih mjera Vlade i Ministarstva zdravlja za suzbijanje epidemije”, rekao je Katnić.

Nakon ove izjave došli smo u situaciju kada bi glavni specijalni tužilac morao da pokrene istragu protiv sebe, ili makar da sebe stavi “pod lupu Tužilaštva”.

Ugrozio domaće proizvođače

S obzirom da se Katnić nalazi na veoma važnoj i odgovornoj državnoj funkciji, ovakav njegov javni nastup ostavio je negativne posljedice i po određene segmente crnogorskog društva.

Nije korona – pozitivan

Posljedice Katnićeve izjave, na svojoj koži najbolje je osjetila izvršna direktorka i osnivač fabrike za proizvodnju crnogorskih sladoleda “Mille Baci” Bojana Otašević. Ona je, kako je portal Aktuelno pisao, kazala da je krajnje nesmotrena izjava Katnića o vezi sladoleda i koronavirusa, izazvala veoma negativne reakcije kod njenih klijenata i čak ugrozila poslovanje firme.

Kada je u pitanju kompanija Koka-kola, koju je Katnić takođe pomenuo u svojoj izjavi, ne razmišljaju da podnose tužbu protiv spcijalnog tužioca. Kako nam je više ekonomskih stručnjaka kazalo, Katnićeva izjava ipak ne može da utiče negativno na poslovanje jedne od najvećih svjetskih firmi.

Javnost navikla na Katnićeve ispade

Ovom prilikom treba podsjetiti da je izjava Katnića kojom dovodi u vezu sladoled, koka-kolu i hladne napitke sa koronavirusom samo jedna od mnoštva njegovih sličnih konfuznih i kontradiktornih izjava.

Treba podsjetiti da je Katnić za sebe govorio da je “Lovćenski tajnovidac”, da stoga može da vidi stvari koji drugi ne mogu, govorio je da je njegova krv “krv pravednika” i upoređivao je sa “krvlju Isusa Hrista koju je prolio Poncije Pilat”. Čak je na jednoj konferenciji za medije kazao da bi “prihvatio Nobelovu nagradu, ali da nažalost ne postoji za zanimanje kojim se bavi”.

Jednom prilikom na pitanje novinara zašto je stavio svoju sliku na službenu legitimaciju koju je pokazao na konferenciji za medije, Katnić je kazao da je to uradio zato što je lijep.

“Lijep sam, sa mojom slikom nije više lažna”, rekao je Katnić.

Ovo su samo neke od mnoštva opskurnih izjava koje je davao u svojim javnim nastupima:

 

“Polakote: Ovaj tužilac će sve to dokazati”,

“Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”

“Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”,

“I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”,

“Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”,

“On nema nikakve nadležnosti sa predmetima”

“Nepovratno pozitivno izmijenio strukture i supstance u tužilaštvu”,

“Poslije toga dakle zbog toga. Znači to je logička greška”,

“Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono lovćenski tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”,

“Može biti ova kriminalna organizacija a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”

Najnovije

Aerodromi: Telefonska linija za izgubljene i pronađene prtljage

Tokom trajanja ljetnje sezone strankama Aerodroma Crne Gore biće na raspolaganju telefonska linija putem koje će moći da dobiju informacije o zagubljenom prtljagu i...

Vodeni terminal – još jedno Abazovićevo lažno obećanje?

Premijer Dritan Abazović sa saradnicima juče nas je obradovao viješću kako Tivat dobija vodeni terminal, te kako njegovom posjetom zvanično počinje i investicioni ciklus...

Miličković: Crnogorci ne ljube lance

piše Maja Miličković, građanska aktivistkinja Potpisivanje tkz.temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije nesumnjivo je epilog formiranja Vlade koja je sastavljena pod Ostrogom 2020. godine, Vlade veleizdaje, Vlade...

BIH: Djevojka ošamarila Draška Stanivukovića na koncertu Bajage

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković oglasio se povodom incidenta koji se dogodio sinoć na koncertu Momčila Bajagića Bajage kada ga je jedna devojka ošamarila. „Što se...

Vučinić: Radnička partija podržava protest policijskih službenika

Radnička partija, kao istinski borac za prava radnika, podržava protest pripadnika policijske službe zbog nezavidnog položaja u kojem se nalaze, poručio je poslanik te...

Najčitanije

Povezano

Kinezi zbog korone otkazali Svjetsko prvenstvo

Svjetsko prvenstvo u polumaratonu, koje je trebalo da se održi u Kini, otkazano je zbog koronavirusa. Predsjednik Svjetske atletike Sebastijan Kou rekao je da lokalni...

Novi talasi zaraza novim varijantama omikron soja

Nove varijante omikron soja koronavirusa, koje se šire mnogo brže nego prethodni sojevi, izazivaju novi talas infekcija širom svijeta, dok su proizvođači vakcina u...

Koronavirus: Nema preminulih, još 227 novooboljelih

Institut za javno zdravlje registrovao je 227 novih slučajeva koronavirusa. U posljednja 24 sata nije bilo prminulih od posljedica koronavirusa. Oporavilo se još 217 pacijenata, a...

NAGLI RAST NOVIH SLUČAJEVA KORONE: Registrovano 433 novooboljelih

Uposljednja 24 sata u Crnoj Gori registrovana su 433 nova slučaja kovida. Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZCG), u tom periodu nije bilo...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve