Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

UNDP nastavlja da podržava Vladu u sprovođenju politika socijalne zaštite i započetih reformi

Daniela Gašparikova zahvalila je premijeru Abazoviću i novoizabranoj Vladi na prepoznavanju važnosti prisustva UNDP-a u državi

UNDP je pouzdan i aktivan partner Crne Gore u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva. Vlada i UNDP nastavljaju saradnju, naročito u dijelu jačanja institucionalnih kapaciteta, reformskih procesa i evropskih integracija. Njihova realizacija će nesumnjivo doprinijeti ispunjavanju obaveza Crne Gore u okviru ključnih pregovaračkih poglavlja i ciljeva održivog razvoja, konstatovano je na sastanku premijera Dritana Abazovića i stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori, Daniele Gašparikove.

Abazović je izrazio je zadovoljstvo ukupnom saradnjom sa UNDP, kao i intenzitetom i dinamikom zajedničkih aktivnosti, stepenom realizacije planiranih projekata i strateški orjentisanih programa koji u potpunosti prate razvojne potrebe Crne Gore u kontekstu EU integracija i ispunjavanja ciljeva održivog razvoja.

On se zahvalio na podršci koju je UNDP pružio Crnoj Gori tokom pandemije Covid19, podsjetivši da je UNDP bio ključni posrednik u nabavci lične i zaštitne opreme za zdravstvene radnike, neophodnih medicinskih sredstava i materijala za zdravstvene ustanove, ali i traženjenju digitalnih rješenja za ubrzanje postojećih ICT sistema i uvođenju novih tehnoloških modela u odnosu na pandemiju.

Daniela Gašparikova zahvalila je premijeru Abazoviću i novoizabranoj Vladi na prepoznavanju važnosti prisustva UNDP-a u državi.

„Okvir za nastavak našeg snažnog partnerstva predstavlja novi programski okvir saradnje između UNDP-a i Crnu Goru za period 2023-2027, koji je u potpunosti usklađen sa Agendom odživog razvoja 2030 i prioritetima iz procesa pristupanja Crne Gore EU. Naš zajednički fokus će tokom narednih pet godina biti na klimatskim promjenama, zelenom, rodno odgovornom ekonomskom razvoju, digitalnoj transformaciji društva i institucija. Ovo je pogodan trenutak za oporavak i jačanje otpornosti društva, uz prijeko potrebno ispunjavanje ekoloških standarda, kao i principa transparentnih institucija usmjerenih na građane“, rekla je Gašparikova.

Kako je istakla, napredak crnogorskog društva je moguć samo ukoliko u tom procesu niko ne bude zapostavljen. „Upravo zato će UNDP nastaviti da podržava Vladu u sprovođenju politika socijalne zaštite i već započetih reformi, sa posebnim fokusom na ranjive kategorije stanovništva – osobe sa invaliditetom, starije osobe, mlade, žrtve rodno zasnovanog nasilja. Javna uprava ima nemjerljivo važnu ulogu u kad je u pitanju socijalna inkluzija i stvaranje uslova za bolje generisanje prihoda za sve“, poručila je Gašparikova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve