Turistički radnici i poznavaoci turističkih prilika, saglasni su da najjužnija crnogorska opština mora obaviti pripreme za turističku sezonu uprkos pandemiji virusa korona, jer je za očekivati da bi nakon popuštanja uvedenih mjera, jedan dio ljeta, Ulcinj mogao biti poželjna destinacija za turiste iz regiona.

Direktor TO Ulcinj Fatmir Đeka kaže za Dan da je optimista kada je u pitanju turistička sezona.

“Uvjeren sam da ćemo u julu i avgustu imati turiste. Ulcinjani su vrijedni i vrlo brzo će spremiti za sezonu. U slučaju otvaranja granica, naša prednost je što smo lako dostupni turistima iz regiona koji su inače prošle godine činili više od 70 odsto turista. Takođe, naša prednost je što imao Veliku plažu dugu 12 kilometara, gdje su ukoliko bude potrebe, može obezbijediti socijalna distanca. Konkuretni smo i sa cijenama jer smo 2019. godine bili u tom smislu najpovoljniji u regionu što se vjerujem može desiti i ove godine”, kaže Đeka.

Prema njegovim riječima turizam je za Ulcinj najvažnija privredna grana, jer se preko dvije trećine prihoda, na direktan ili indirektan način, ostvaruje od te privredne grane.

“Za nas bi propast sezone bila katastrofalna ali ipak vjerujemo da do toga neće doći”, kaže Đeka.

Iz LTO su nedavno saopštili da pripremaju veliku promotivnu kampanju u zemljama regiona i unutar države u kojem se Ulcinj prikazuje kao bliska, sigurna i poželjna destinacija.

“LTO će uskoro štampati katalog privatnog smještaja, stimulisati mlade ljude da postanu turistički vodiči, povećati broj manifestacija koje će biti održane tokom i u postsezoni.Podržaćemo svaku akciju državnih i lokalnih organa, civilnog sektora ili građana usmjerenu na otklanjanju crnih ekoloških tačaka u našoj opštini. Uspostavićemo blisku saradnju sa turističkim organizacijama susjednih gradova kako bi bili konkurentniji na međunarodnom tržištu.Naš glavni cilj održati turističku industriju stabilnom do trenutka kada se stvore preduslovi za nastavak normalnog poslovanja, kako bismo bili spremni za što bolje pozicioniranje na tržištu, po završetku ove pandemije”, saopštili su iz TO Ulcinj.

Petar Delić iz kompanije Dely tours,koja upravlja autokampom i plažom Safari i hotelom Laguna, ističe da će obaviti potrebne pripreme kako bi spremno dočekali eventualne goste.

“Za sada je sve neizvjesno. Predsezona je propala i svi aranžmani koje smo trebali da imamo su otkazani. U narednom periodu sve zavisi od ljudi, odnosno koliko će biti spremni da dođu na odmore i hoće li se i kada, otvoriti granice. Ako nešto bude od sezone, a svi se nadamo, biće to u avgustu i septembru i tada eventualno možemo očekivati goste iz regiona. Mi svakako moramo spremno dočekati sezonu kada god da gosti počnu dolaziti”, kaže Delić.

Čistoća važnija od cijene

Novinar, publicista i turizmolog Mustafa Canka očekuje da će krajem juna početi da dolaze prvi gosti.

“U julu će to biti značajnije, dok bi avgust i septembar trebali biti veoma dobri. Zato se, dok čekamo na rasplet epidemiološke situacije ovo vrijeme treba pametno iskoristiti za promociju na emitivnim tržištima, posebno u regionu, za sređivanje objekata, oblikovanje ponude, osmišljavanje sadržaja… Sada takođe znamo, da gostima neće toliko biti važna cijena koliko sigurnost, čistoća i kvalitet usluga. A to gotovo sve imamo, uz predivnu prirodu, ogroman prostor na plažama radi držanja fizičke distance, autohtone poljoprivredne proizvode i kuhinju, ljubaznost domaćina, odlične smještajne objekte. Treba ukloniti nelegalne deponije, senzibilisati građane u tom smjeru, a one koji se ne budu tako ponašali, strogo kažnjavati”, kaže Canka.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve