Utorak, 27 Septembra, 2022
Rubrika:

Ukidaju se COVID potvrde u tržnim centrima, dozvoljava publika na sportskim događajima

Mjere će važiti od 4. do 18. februara

Shodno trenutnoj epidemiološloj situaciji u tržnim centrima ukidaju se kovid potvrde, dozvoljava se publika na sportskim događajima, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Mjere važe do 18. februara.

“Dozvoljava se prisustvo publike sportskim takmičenjima u unutrašnjosti sportskih objekata do četvrtine od ukupnog broja mjesta za sjedjenje uz posjedovanje COVID potvrde, nošenje maske i odstojanja od dva sjedišta između gledalaca”, pojasnio je Galić.

Nakon porasta broja novooboljelih koje smo imali krajem prošle godine kao i u prvoj sedmici januara ove godine uslijedio je pad u broju novoregistrovanih slučajeva u posljednje tri sedmice, tako da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 50% u odnosu na predhodne dvije nedjelje.

“Bez obzira na ovaj podatak dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude”, kazao je on.

Ističe da se u Crnoj Gori sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika, čime su u predhodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom.

“Kada poredimo podatke u zadnjih 7 dana o broju novooboljelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Francuska, Belgija, Njemačka, Hrvatska i druge, kao što se vidi na slajdu koji je u pozadini”, kazao je Galić.

Takođe, nakon 21. decembra od kada je Omicron soj dominantan u Crnoj Gori, broj prijavljenih smrtnih slučajeva je 0,3% u odnosu na ukupnog broja nooboljelih što je 4 do 6 puta manje nego kada je Delta soj bio dominantan u našoj zemlji i ovi podaci ukazuju da je letalitet od novog korona virusa u Crnoj Gori manja nego u zemljama regiona.

“Svakako i dalje je neophodno da se poštuju protivepidemijske mjere, sa posebnim akcentom na vakcinaciju. Samo poštovanjem mjera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udjela smrtnosti. Nažalost preko 80% pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano”, kazao je Galić.

U porastu broj životno ugroženih

Direktorka Kliničkog centra Ljiljana Radulović kazala je da se u crnogorskim bolnicama od korona virusa liječi 257 pacijenata.

“U KCCG 73, OB Bar 33, OB Pljevlja 33, OB Bijelo Polje 23, OB Berane 14, OB Kotor 30, OB Nikšić 37 i SB Brezovik 14”, kazala je ona.

Uprkos generalnom padu broja zaraženih, broj životno ugroženih u Kliničkom centru Crne Gore je u porastu za oko 15 odsto u odnosu na period od prije tri sedmice.

”Desetog januara, u KCCG životno ugroženo je bilo 36 pacijenata. Nevakcinisani su činili oko 90 odsto. Dvije trećine njih su bili starosne dobi preko 60 godina, a sporadično smo imali i pacijente mlađe od 30 godina. Dvije trećine je imalo prethodna oboljenja”, kazala je Radulović.

Kako je dodala, među trenutno životno ugroženima, nažalost, iako ih je više nego ranije, potvrđuje se da je opet devedeset odsto građana koje najteže pogađa korona virus nevakcinisano.

“Za razliku od ranijeg perioda, među životno ugroženim pacijentima, sada nema nijedan mlađi od 30 godina. Sada je dominacija starije populacije još izraženija, odnosno 80 odsto pacijenata je starije od 60 godina. Takođe, 92 odsto njih su pacijenti sa prethodnim oboljenjima poput dijabetesa, hipertenzije i maligniteta”, kazala je Radulović.

Delta soj smrtonosniji 4-6 puta

Radulović je kazala da je po posljednjim podacima 90 odsto životno ugroženih imalo omikron soj, dok je 10 odsto delta.

“S obzirom na to da imamo dominaciju omikron soja u opštoj populaciji, smatramo da je definitivno dominacija kod starije populacije, sa hr9oničnim bolestima, da je definitivno omikron soj”, kazala je ona.

Galić je kazao da od momenta kada je registrovan delta soj do dominacije omikrona broj umrlih je bio 1,2 procenta, dok je od pojave omikrona letalitet 0,3 procenta.

“To upravo govori o tome da je bukvalno 4-6 puta delta soj bio smrtonosniji”, kazao je Galić.

Samo jedan životno ugroženi pacijent primio treću dozu

Sa kliničkog aspekta pacijenata koji se liječe u Kliničkom centru, Radulović kaže da je od svih životno ugroženih samo jedan vakcinisan trećom dozom.

“Niti jedan drugi pacijent koji je trenutno životno ugrožen nije primio treću dozu vakcine, a 90 odsto njih su ili potpuno nevakcinisani ili je prošlo više od šest mjeseci od posljednje doze vakcine”, kazala je Radulović podatke za KCCG.

 Inspekcije rade, ali se mjere ne poštuju dovoljno

Galić je kazao da se nada da inspekcije rade najbolje što mogu sa svim kapacitetima koji su od početka pandemije, kako je rekao, jako opterećeni.

“Ali svakako da mi bez građana ne možemo da izvršimo adekvatan nadzor. Upravo podaci o broju novooboljelih, hospitalizacije i smrtnih ishoda nažalost govore da se mjere ne sprovode u najboljem redu kao i vakcinacija koja bi trebalo da bude na većem novou”, objasnio je on.

Oprezno o kraju pandemije

Galić kaže da treba biti oprezan kada se govori o kraju pandemije.

“To će zavisiti i od obuhvata vakcinacije. Već vidimo da zemlje sa velikim nivoom vakcinacije polako popuštaju mjere, tako da se očekuje da kod njih kraj pandemije brže dođe. Međutm, smatram da još nije vrijeme za opuštanje, posebno za starije”, kazao je Galić.

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Picula: Stara-nova većina nudi neodržive opcije; Ambasada SAD ponavlja da DF nije njen partner

Nakon što je predsjednik Vlade kojem je izglasano nepovjerenje u Parlamentu, Dritan Abazović, u intervjuu za Glas Amerike ponovio da će zajedno sa DF-om glasati...

Prava Crna Gora u Podgorici u koaliciji sa DF

Prava Crna Gora će na izborima u Podgorici nastupiti u koaliciji sa Demokratskim frontom koju predvodi Jelena Borovinić Bojović, potvrdio je sinoć Glavni Odbor...

Uragan Jan približio se Kubi na putu ka Floridi

Uragan Jan postaje sve jači približavajući se Kubi na svom putu ka Floridi, do čije bi zapadne obale trebalo da stigne najranije u srijedu...

Voda sa Mareze nije za piće

Jučerašnje obilne padavine na području Podgorice, izazvale su povećanje nivoa vode na izvorištu Mareza. U skladu sa tim, današnji rezultati fizičko-hemijskih analiza vode sa...

Manćini: Patili smo u posljednjih 20 minuta

Selektor italijanske fudbalske reprezentacije Roberto Manćini kaže da njegovi izabranici nisu bili na očekivanom nivou u finišu meča protiv Mađarske. Bez obzira na kritike selektora,...

Najčitanije

Povezano

Galić: Unaprijediti kvalitet zdravstvene zaštite kroz jačanje kapaciteta nadzora nad potrošnjom antibiotika

Na danas održanom sastanku, u Institut za javno zdravlje Crne Gore, na kojem su prisustvovali ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne...

Joksimović: HPV vakcina izuzetno bezbjedna, efikasnija što se ranije primi

Vakcinacija protiv HPV infekcija u Crnoj Gori počinje danas, a ovu vakcinu će primiti djevojčice uzrasta devet godina. Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović poručio...

Psihijatrijski pacijenti iz Kliničkog centra biće hospitalizovani u nikšićkoj bolnici

Svi pacijenti Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore koji budu zahtijevali bolničko liječenje, biće hospitalizovani u Opštoj bolnici Nikšić. U isto vrijeme, ambulantni...

Vakcinacija djevojčica od devet godina HPV vakcinom počinje u ponedjeljak

Na danas održanom sastanku u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, na kojem su prisustvovali direktori zdravstvenih ustanova, izabrani doktori za djecu, ginekolozi, epidemiolozi...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve