Ujedinjena Crna Gora saopštila je da su ponosni na svoje pretke i dodali da bi danas svako trebalo da se prisjeti zlodjela fašista i nacionalsocijalista koje su sredinom prošlog vijeka pobijedili slobodni građani i narodi svijeta.

UCG podsjeća da su naši preci na današnji dan 1941. godine jedinstveno, bez ideološke podjele, ustali protiv fašističkog okupatora oličenog u Musoliniju čije su fašističke strukture, dan prije, 12. jula na Cetinju, proglasile Nezavisnu državu Crnu Goru pod patronatom fašističke Italije.

“Mladi ljudi u Crnoj Gori treba da znaju da je potomak slavnih Petrovića, unuk Kralja Nikole, princ Mihailo Petrović, iako zatočen u fašističkom logoru, u Njemačkoj, odbio da prihvati krunu u takvoj tvorevini, a ponuđena mu je kako bi narod bio prevaren i uvučen u fašistički blok naroda i država”, navodi se u saopštenju.

Iz UCG navode da do danas Crna Gora nije podigla spomenik princu Mihailu Petroviću.

“Tihom heroju trinaestojulskog ustanka, zakletom jugoslovenu i antifašisti, čovjeku koji je potom u eri socijalizma pružao otpor komunističkoj vlasti boreći se protiv rušenja Kapele na Lovćenu koju je Vladika Rade podigao svom stricu Svetom Petru i odredio sebi za vječno počivalište”, kazali su iz UCG.

UCG je navela da svi treba da pročitaju osnovne odlike fašizma “kako ne bismo zaboravili i uljuljkali se u prividu slobode”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve