Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Udruženje psihologa i Građanska alijansa organizuju pomoć tražiocima azila

Cilj projekta je pružanje savjetodavnih i psihoterapijskih usluga na konstruktivan i stručan način korisnicima koji su prošli traumatska iskustva, ali i povećanje svijesti o ovoj usluzi i potrebi za tretmanom

Da je je psihološka podrška od izuzetnog značaja u situacijama ratova, izbjeglištva i prirodnih katastrofa pokazuju i stručna literatura i praksa. Ljudima je prije svega potrebna fizička bezbjednost, hrana i njega, a odmah nakon ovih potreba stupa na snagu potreba za podrškom, odnosno povezivanjem sa drugima. Zato Udruženje psihologa Crne Gore sprovodi i zajedno sa Građanskom alijansom realizuje projekat psihološke pomoći migrantima koji se nalaze u Centru za tražioce azila, a u okviru granta “Bezbjednost za ljude i granice – borba protiv krijumčarenja migranata na Zapadnom Balkanu”.

U ovu svrhu potpisan je Memorandum o saradnji između Udruženja psihologa i Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Aktivnosti odabrane projektom podrazumijevaju pružanje psihoterapijske podrške kako bi se umanjili stresogeni efekti teških iskustava u zemlji porijekla i nakon napuštanja zemlje porijekla, te kako bi se preduprijedile teže psihološke posljedice poput depresije i posttraumatskog stresnog sindroma.Samim tim, u zemlji tranzita i zemlji ostanka, korisnici će nakon dobijanja odgovarajućeg tretmana biti funkcionalniji u smislu adaptacije na zahtjeve svakodnevnog života, uključujući i zaposlenje”, navela je Tamara Milić, predsjednica Udruženja.

Cilj projekta je pružanje savjetodavnih i psihoterapijskih usluga na konstruktivan i stručan način korisnicima koji su prošli traumatska iskustva, ali i povećanje svijesti o ovoj usluzi i potrebi za tretmanom. Projekat su podržali Evropska unija i Balkanski savjet za izbjeglice i migracije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve