XVII Međunarodna naučna konferencija Crnogorske sportske akademije završena je proglašenjem najboljeg mladog naučnika i najbolje žene u nauci, za radove koji su bili vezani za temu javnog zdravlja, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

Najbolji mladi naučnik je Ana Barbosa sa Univerziteta u Portu iz Portugalije, a najbolja žena u nauci Marlena Rosa sa Univerziteta u Leiriji iz Portugalije.

Predsjedavajući CSA konferencije prof. dr Duško Bjelica kazao je da se dodjelom nagrada uspješno završila trodnevna konferencija koja je umjesto, u Cavtatu, u Hrvatskoj, održana putem Zoom aplikacije, sa učešćem oko 200 naučnika iz 46 zemalja.

“Sve je više mladih naučnika koji aktivno i samostalno učestvuju u naučnom programu konferencije, što je jedan od visoko pozicioniranih strateških ciljeva u agendi Crnogorske sportske akademije. Mada je brojčano učestvovalo mnogo manje žena u odnosu na muškarce, dodijeljene nagrade pokazuju da se trend polako mijenja, kada je riječ o doprinosu žena nauci, budući da organizatori stavljaju značajan akcenat na rodnu ravnopravnost, kao i da nagrada za najbolju ženu u nauci mijenja dosadašnju praksu”, kazao je predsjedavajući Bjelica.

Crnogorska sportska akademija organizovala je ovu konferenciju u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i drugim međunarodnim partnerima, kao i pod pokroviteljstvom tradicionalnih, ali i novih pokrovitelja.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje prof. dr Stevo Popović naveo je da su obje nagrađene studije bile vezane za javno zdravlje.

Prezentirani sažeci sa onlajn konferencije će biti objavljeni u Crnogorskom časopisu za sportske nauke i medicinu (Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine), koji izdaju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje na Univerzitetu Crne Gore.

Danas završenu konferenciju, među svjetskom naučnom zajednicom promovisali su i Evropski koledž sportskih nauka (ECSS) koji je najavio kao događaj godine, pored sajta Internacionalne asocijacije učesnika olimpijske akademije IOAPA.

”Ovo je prvi put, u posljednjih 17 godina, da se održava onlajn, zbog posebnih okolnosti, uslovljenih globalnom pandemijom i primjenom mjera za sprečavanje širenja virusa COVID 19”, poručili su iz UCG.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments