Učenici OŠ “Pavle Rovinski” pobjednici su državnog takmičenja u robotici, za uzrast od 11 do 15 godina, koje je u subotu održano u podgoričkoj osnovnoj školi “Božidar Vuković Podgoričanin. Riječ je o nadmetanju školskih timova po pitanju programiranja, uz pomoć Lego kocki a na temu “Svemir”. Pobjednička ekipa OŠ “Pavle Rovinski” od 14. do 16. juna učestvovaće na otvorenom prvenstvu u Libanu, na kojem učestvuje oko 50 zemalja iz cijelog svijeta.

Pobjednička ekipa “Lego planet” obradila je temu rješavanje problema otpada u svemiru. Potrebno je napomenuti da teme zadaje svjetska organizacija First Lego League a gotovo uvijek su teme vezane za zaštitu prirode. Prošle godine tema je bila pročišćavanje voda a tim koji je pobijedio, takođe iz OŠ “Pavle Rovinski”, osvojio je treće mjesto na svjetskom takmičenju održanom u Estoniji.

Inače, djeca koja se zanimaju za robotiku vrlo su posvećena zadatku i pripreme za ovo takmičenje traju po 6 mjeseci. U radu ne obogaćuju samo svoje poznavanje robotike i programiranja, već i poznavanje engleskog jezika jer se tokom rada i takmičenja koriste samo engleskim jezikom.

Dječaci, srećno. I, kako reče jedan od članova pobjedničkog tima Aleksa Čapunović, ako već ne možemo da riješimo problem otpada na ovoj našoj planeti Zemlji, ponudićemo rešenje svemiru, pa možda oni nešto učine.

Komentari

avatar