Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

UBNOR: Moralno posrnuće, ponovo na meti Ljubo Čupić – jedan od simbola antifašizma

Iz UBNOR-a poručuju da ''ovo nije samo skrnavljenje i rušenje spomenika iz NOR-a i najvećih simbola antifašizma'' kao što je Ljubo Čupić ovo je, ističu, istovremeno i ''podrivanje i prikriveno rušenje i Crne Gore i svih onih vrijednosti na kojima ona počiva i koje baštini''

Predsjedništvo UBNOR-a i antifašista Nikšića najoštrije je osudilo poslednje u nizu skrnavljenja lika i djela narodnog heroja Ljuba Čupića.

“Poslije nasrtaja na njegov spomenik koji se nalazi na Trgu Slobode, prvi put je jedan vajni student istorije objavio fotografiju na kojoj s podignutom rukom kao da puca u bronzanu figuru heroja napisao „Ubuli smo te jednom, ubićemo te opet…“, da bi drugi put neki Ilić mokrio po spomeniku, a sada je na red „došao“ i njegov grob da se sa grobne ploče „struže“ njegovo ime i petokraka pod kojom se borio i poginuo”, naveli su u saopštenju.

I ono što je, kako su kazali, bilo najsvetije u Crnoj Gori kao što je grobnica i “uopšte naš odnos prema mrtvima narušen je i obesmišljen”.

“Kakvo moralno posrnuće. I sve ovo se dešava u zadnjih par godina u gradu heroja i slobodara, što je bar za Nikšić do skora bilo nezamislivo”, dodaju u saopštenju.

Predsjedništvo UBNOR-a i antifašista poručuje da je Nikšić znao da se oduži svojim zaslužnim sugrađanima.

“Što najbolje i pokazuje broj podigutih spomen-obilježja, a kako reče akademik Žarko Đurović: „Ako je iko u Nikšiću zaslužio spomenik, onda je to Ljubo Čupić. Pošao je u smrt, ali je prvo svoje sugrađane podario osmijehom, koji je postao istorijska matrica ovoga grada i cijele Crne Gore.“ Njegov osmjeh i danas titra na fotografijama u muzejima rodoljubivih naroda svijeta potvrđujući riječi jednog francuskog publiciste: „To junaštvo je dostojno nacionalnog amblema najhrabrijih naroda.“ Ljubov osmijeh na fotografiji ovjekovječio je Karlo Ravnič italijanski oficir, koji se poslije kapitulacije Italije priključio partizanskoj diviziji „Garibaldi“ da se bori protiv fašizma”, ističu u saopštenju.

Podsjećaju da je organizacija UBNOR prije tri godine na Kablenoj glavici, na mjestu đe su četnici uhvatili Ljuba Čupića i Joku Baletić i predali ih fašistima, postavila spomen-ploču a planinari su prokrčili put i napravili stazu koju su nazvali „Jokina i Ljubova staza“, takođe svakog 9. maja kod njegovog groba na Gradskom groblju organizovali su istorijske časova za učenike osnovnih i srednjih škola, ali “od kad je Ministarstvo prosvjete počelo da otpušta nastavnike koji dovedu učenike na obilježavanje Dana pobjede više učenici ne dolaze da slušaju priče o herojima i borbama za slobodu”.

“Ova sve učestalija skrnavljenja spomen-obilježja ne možemo svrstati u neodgovorno ponašanje pojedinaca i vandalizam, već u revanšizam poraženih slugu okupatora – četnika koji zbog blakonaklonog odnosa vlasti a potpomognuti militantnom svetosavskom crkvom koja dokazane zločince iz II Svjetskog rata kao što su pop Maca i Šiljak proglašava svecima, sprovode svoju nacionalističku politiku, koja nije daleko od fašizma za tuđi račun i interes”, ističu u saopštenju.

Iz UBNOR-a poručuju da “ovo nije samo skrnavljenje i rušenje spomenika iz NOR-a i najvećih simbola antifašizma” kao što je Ljubo Čupić ovo je, ističu, istovremeno i “podrivanje i prikriveno rušenje i Crne Gore i svih onih vrijednosti na kojima ona počiva i koje baštini”.

“Danas je naša najveća obaveza i dužnost kao i svih progresivnih i patriotskih snaga supostaviti se povampirenom četništvu i sačuvati našu jedinu domovinu Crnu Goru i njen građanski karakter koji se temelji na multivjerskom i multinanacioanalnom skladu. Pobijedila je Crna Gora i mnogo veće neprijatelje, pobijediće i ove. Smrt fašizmu sloboda narodu”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve