Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

UBNOR i antifašisti Nikšića: Banjani ne daju da propadaju spomenici posvećeni poginulim borcima NOR-a

UBNOR i antifašisti Nikšića su, više puta preko nadležnih institucija tražili da se ta spomen-obilježja obnove ali, kako kažu, ''nadležni ništa nijesu preduzimali''

Mještani Banjana iz Milajnića, Koprivica i Podljuti kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora na Crnom Kuku položili cvijeće i evociral iuspomene na poginule borce NOR-a iz ova tri sela. Povod današnjeg okupljanja je obnovljeni spomenik na Crnom Kuku i zamijenjena spomen-ploča u Koprivicama – Čista Vlaka koju su vandali oštetili, saopštili su iz UBNOR-a i antifašista Nikšića.

UBNOR i antifašisti Nikšića su, više puta preko nadležnih institucija tražili da se ta spomen-obilježja obnove ali, kako kažu, “nadležni ništa nijesu preduzimali”.

Mještani ta tri sela, kako su naveli, dobrovoljnim prilozima skupili su sredstva za njihovu obnovu i zamjenu a pomogao je i SUBNOR i antifašisti Crne Gore.

Na skupu je govorio predsjednik UBNOR-a Nikšić Slobodan Bato Mirjačić.

“Povod našeg današnjeg okupljanja ovdje na Crnom Kuku kod spomenika poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora iz Koprivica, Miljanića i Podljuti koji su zajednički podigli mještani iz ovih mjesta je njegova obnova i restauracija. Ovaj spomenik je projektovao Slobodan Vukajlović a svečano je otkriven 1961. godine. Na ovom spomeniku koji je u obliku trostrane piramide nalaze se tri velike granitne ploče na kojima su uklesana 64 imena poginulih boraca i žrtava fašističkog terora”, kazao je Mirjačić.

Zub vremena je učinio svoje, kaže on, pa je ploče trebalo restauirati i obnoviti “što je bila obaveza Države”.

“Ali na sve naše zahtjeve i apele da se nešto preduzme nadležni organi ostali su gluvi.  Kako su našoj organizaciji dolaskom nove vlasti u Nikšiću nezakonito ukinuta budžetska sredstva koja su opredijeljivana svake godine i koja su između ostalog i korištena za ovakve namjene UBNOR i antifašisti Nikšića nije mogao izvršiti sanaciju. Mještani sa ovog područja nijesu dozvolili da spomenik dalje propada pa su se samoorganizovali i dobrovoljnim prilozima skupili potrebna sredstva. Od tih sredstava obnovljen je ovaj spomenik i zamijenjena spomen-ploča koju su oštetili vandali u Koprivicama – Čista Vlaka posvećena bici koja se odigrala 1. juna 1942. godine kada su partizanske jedinice pod komandom Save Kovačevića razbile brojne četničko-italijanske snage i nanijele im teške gubitke”, kazao je Mirjačić.

polaganje vijenaca/ Foto: UBNOR i antifašisti NK

UBNOR i antifašisti Nikšića, kako ističu, izražavaju veliku zahvlanost svima koji su učestvovali u sanaciji i obnavljanju ovih spomen-obilježja.

“Sredstva za obnovu ovih spomen-obilježja prikupilo je 18 mještana iz ovog kraja a jedan dio je donirao i SUBNOR i antifašisti Crne Gore.  Uoči II svjetskog rata Banjska opština koja je pripadala Nikšićkom srezu koji je sačinjavalo 11 opština brojala je nešto oko 5.000 stanovnika. Doprinos naroda ovoga kraja u konačnoj pobjedi nad fašizmom je veliki i nemjerljiv. U toku NOR-a sa područja Banjana poginula su 173 borca a bilo je i 25 žrtava fašističkog terora. Preko 90 odsto od ukupnog broja poginulih bilo je mlađe od 40 godina, a trojica poginulih su proglašeni i narodnim herojima Jugoslavije. Ovakav doprinos naroda ovog kraja služi na ponos ne samo Banjanima već cijeloj Crnoj Gori i žrtva koju su podnijeli ne smije se nikad zaboraviti”, poručio je Mirjačić.

Danas, smatra on,  svjedočimo da se “unižava i prekraja istorija NOR”-a, da se, kako kaže, “omalovažavaju herojski podvizi, bitke i ličnosti kao i same tekovine antifašizma”.

“Skrnave se spomenici iz NOR-a pa čak i ruše, nacionalizam i klerofašizam najgore vrste sve više uzima maha, veliča se četnički pokret i ratni zločinci iz II svjetskog rata, osuđeni ratni zločinci iz Haga, negira se počinjeni genocid u Srebrenici, slavi se Putin i njegova agresija na Ukrajinu. Pod plaštom demokratije i slobode izražavanja sve je više onih koji ne poštuju svoju državu, koji je omalovažavaju i obesmišljavaju njeno postojanje ne priznajući ni crnogorsku naciju, jezik i pismo, kulturnu baštinu, njenu himnu i zastavu. Odgovara im blokada institucija i sve rade da nas zaustave na evropskom putu, pokušava se narušiti međuvjerski i međunacinalni sklad po kojem smo prepoznati”, kazao je Mirjačić.

Slobodarska i antifašistička Crna Gora ovo, prema njegovim riječima, “ne smije dozvoliti jer i dalje postoje nepokolebljivi antifašisti”.

“Koji će uvijek čuvati i sačuvati svoje spomenike i svoju državu – svoju CRNU GORU. Mi, poštovaoci tradicija NOR-a i antifašizma dužni smo da se uvijek i na svakom koraku suprostavimo svim ovim nasrtajima i da ukažemo na svu pogubnost ovakvih stremljenja. Mora se jasno i glasno reći ne nacionalizmu i klerofašizmu. Čuvanjem i održavanjem spomen-obilježja crnogorskih antifašista mi se na dostojanstven način odužujemo onima koji su se hrabro borili, živjeli i umirali za slobodu svog naroda i svoje domovine. Neka im je trajna zahvalnost, vječni pomen i slava, a vama koji ste pomogli da se ova spomen-obilježja obnove još jednom veliko hvala”, zaključio je Mirjačić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve