Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

UBNOR i antifašisti Nikšića: Antifašizam se brani i obnavljenjem i čuvanjem spomen-obilježja

Položili cvjeće na spomenik posvećen Nikšićkom NOP odredu na Vidrovanu

Na nekadašnji jugoslovenski praznik Dan borca 4. jula UBNOR i antifašisti Nikšića sa aktivistima i članovima svog Mjesnog udruženja iz Gornjeg Polja položili su cvjeće na spomenik posvećen Nikšićkom NOP odredu na Vidrovanu.

“Članovi i aktivisti Mjesnog udruženja UBNOR-a i antifašista Gornjeg Polja su ovaj spomenik revitalizovali u sklopu šire akcije obnavljanja i očuvanja antifašističkih spomenika posvećenih poginulim borcima, događajima i jedinicama na prostoru njihove Mjesne zajednice”, navode u saopštenju.

Na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja ovo udruženje organizovalo je, podsjećaju, prigodnu manifestaciju povodom obnove spomenika poginlim borcima i žertvama fašističkog terora sa Vidrovana, a danas na nekadašnji Dan borca pred spomenikom Nikšićkom NOP odredu su potsjetili na ovaj slavni odred i njenog prvog još slavnijeg komandanta Savu Kovačevića.

“Na dan formiranja ovog odreda 29. novembra 1941. godine u njegov sastav ušlo je devet bataljona iz bivših opština Nikšićkog sreza , kao i samostalna Gradska četa. Većina boraca ovog odreda, prilikom formiranja Pete proleterske crnogorske brigade ušla je u sastav ove slavne brigade i prešla njen ratni put”, navode u saopštenju.

Očuvanjem, zaštitom i obnavlajnjem spomenika odužujemo se, poručuju, poginulim precima, čuvamo uspomene na njih.

“A samim tim i branimo naše antifašističko nasljeđe koje smo svih ovih godina s ponosom isticali, a koje je danas napadnuto sa svih strana, ono se želi relativizovati a poraženi kvislinzi rehabilitovati i izjednačiti sa antifašistima”, navode UBNOR i antifašisti Nikšića.

Institucije zadužene za očuvanje ovih spomenika, kao i lokalna vlast, poručuju, ne ispoljavaju ni volju ni želju da ih sačuvaju jer su zubom vremena, kao i nebrigom sve više ugroženi pa se moramo samoorganizovati i prikupljati sredstva kako bi sačuvali ova spomen-obilježja, što Mjesno udruženje UBNOR-a i antifašista iz Gornjeg Polja sa velikom predanošću i posvećenošću i radi.

“Antifašizam se brani i obnavljenjem i čuvanjem spomen-obilježja a tako će biti i ubuduće bez obzita na sve izazove kojima smo izloženi”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve