Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

U vrtićima 43 mališana iz Ukrajine, osnovnim školama 190, a osnovnim muzičkim 26 učenika

Ukrajinska djeca, kako je istaknuto na sastanku predstavnika ovog resora i UNHCR-a, pohađaju naše vrtiće besplatno, a omogućen im je i neometan upis u osnovne škole

Crnoj Gori je predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno 43 mališana iz Ukrajine, osnovnim 190, a osnovnim muzičkim 26 učenika iz te ratom zahvaćene zemlje, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ukrajinska djeca, kako je istaknuto na sastanku predstavnika ovog resora i UNHCR-a, pohađaju naše vrtiće besplatno, a omogućen im je i neometan upis u osnovne škole.

“Obezbijeđeno im je učenje službenog jezika kroz dopunsku nastavu, što je regulisano zakonom, kao i besplatni udžbenici za osnovce. Postoji i mogućnost stipendiranja studenata, mogućnost organizovanja prevoza djece do škole, pružanje svake vrste pedagoške i psihološke podrške i pomoći djeci koja su morala napustiti svoje domove – istakli su iz Ministarstva prosvjete.

Ocjenjivanje učenika, dodaju, obaviće se uz poštovanje svih njihovih prava garantovanih zakonima i konvencijama.

“Ministarstvo prosvjete je izrazilo zadovoljstvo stepenom socijalizacije i integracije mladih Ukrajinaca u naš školski sistem i društvo u cjelini. Istaknuta je saradnja Ministarstva prosvjete sa ostalim ministarstvima koja se bave ovom problematikom, ali i sa brojnim evropskim i svjetskim organizacijama koje imaju svoje kancelarije u našoj zemlji”, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete je, kako su rekli, posvećeno stvaranju uslova za obrazovanje i ravnopravan tretman svih učenika i studenata, bez obzira na zemlju porijekla, pa tako i mališana i studenata iz Ukrajine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve