Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

U Ulcinju organizovan Kongres arhitekata Crne Gore

Načelnica Direkcije Viktorija Nikolić, sa saradnicom Tamarom Marković, predstavila je rad Direkcije, ulogu i planirani program djelovanja u okviru Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore

U okviru godišnjeg Programa stručnog usavršavanja članova/ica Inženjerske komore Crne Gore, Strukovna komora arhitekata u partnerstvu sa Savezom arhitekata Crne Gore organizovala je I Kongres arhitekata Crne Gore u periodu od 27-28. maja u Ulcinju. Kongres je okupio oko 130 arhitekata iz Crne Gore, saopšteno je iz Direktorata glavnog državnog arhitekte.

Kongres su otvorili Novica Mitrović, predsjednik Strukovne komore arhitekata i Zorica Krsmanović – državna sekretarka u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja urbanizma.

Učešće na Kongresu uzeli su, dodaju, i predstavnici Direktorata glavnog državnog arhitekte i razvoja arhitekture, na čelu sa glavnim državnim arhitektom Vladanom Stevovićem. Predstavljen je, ističu, rad Direktorata, u okviru kojeg djeluju Direkcija za razvoj i promociju arhitekture i Direkcija za kontrolu i unaprjeđenje kvaliteta idejnih arhitektonskih rješenja i urbanističkih projekata.

Stevović je govorio o načinu izrade idejnih rješenja, zakonskim obavezama i sadržini tehničke dokumentacije za izradu Idejnog rješenja kao i o čestim nedoumicama sa kojima se projektanti suočavaju prilikom primjene pravilnika kojima je uređena forma planskog dokumenta i izrada tehničke dokumentacije.

Načelnica Direkcije Viktorija Nikolić, sa saradnicom Tamarom Marković, predstavila je rad Direkcije, ulogu i planirani program djelovanja u okviru Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore.

“Okviri u kojima Direkcija djeluje odnose se na: Izradu strateških dokumenata – pravilnika od kojih je trenutno aktuelna izrada državnih smjernica razvoja arhitekture, organizovanje izložbi i učešće na međunarodnim arhitektonskim izložbama sa fokusom na Bijenale arhitekture u Veneciji koje je otvoreno od 20. maja do 26. novembra ove godine i afirmacijom arhitektonskih praksi, saradnjom sa univerzitima, strukovnim udruženjima arhitekata i reafirmacijom graditeljskog nasljeđa sa akcentom na arhitekturu 20. vijeka u cilju očuvanja i revalorizacije iste”, navode u saopštenju.

Kroz prezentaciju “Koncept novih zakona”, glavni državni arhitekta zajedno sa generalnom direktoricom Direktorata za planiranje prostora i informacione sisteme – Marinom Izgarević Pavićević govorio je o konceptu novog seta zakonskih rješenja: Zakon o planiranju prostora, Zakon o izgradnji objekata i Zakon o legalizaciji bespravnih objekata.

Nakon prezentacije, odražana je panel diskusija sa moderatorkom Majom Delić – članicom Izvršnog odbora strukovne komore arhitekata IKCG i pomoćnicom direktora Uprave za kapitalne projekte, kojom je ostvaren aktivan dijalog sa učesnicima kongresa, gdje je diskutovano o prethodno navedenoj temi i odgovoreno na sva pitanja zainteresovane arhitektonske struke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve