Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

U prisustvu rumunskih zvaničnika otkriven spomenik Mihaju Emineskuu i otvorena Ulica Krajova

Otvorena saobraćajnica nazvana po gradu Krajova u Siti kvartu

Velikom svečanošću u kojoj je učestvovala brojna rumunska delegacija na čelu sa gradonačelnicom Krajove Liom Olgutom Vasilesku i predsjednikom Parlamenta okruga Dolž Dorinom Kosmin Vasileom, danas je u Ulici kralja Nikole otkriven spomenik najvećem nacionalnom pjesniku Rumunije Mihaju Emineskuu i otvorena saobraćajnica nazvana po gradu Krajova u Siti kvartu.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović, koja je sa gradonačelnicom Oliverom Injac bila domaćin svečanosti, izarazila je zadovoljstvo što je u prilici da sa rumunskim prijateljima prošeta ulicom koja je jednoglasnom odlukom Skupštine Glavnog grada oktobra prošle godine dobila ime po Krajovi, glavnom gradu okruga Dolž i pokrajine Oltenija.

“Prijateljske veze Crne Gore i Rumunije postaju sve bliže i jače, a tome će sasvim sigurno doprinijeti i ovo kulturno i simbolično povezivanje otkrivanjem spomenika velikom Mihaju Emineskuu i imenovanjem ove ulice”, kazala je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, otvaranjem Ulice Krajova ovaj grad će na poseban način živjeti zajedno sa Podgoricom. Time će Krajova postati nerazdvojiv dio bogate istorije i kulture Podgorice. Veliki broj naših sugrađana i sugrađanki je prilikom imenovanja ove saobraćajnice po prvi put imao priliku da čuje za grad Krajovu i da se možda malo više zainteresuje o ovom značajnom trgovačkom i univerzitetskom centru Rumunije.

“Ovo je novi, moderni dio Podgorice koji je, kao što vidite, još uvijek u izgradnji. U ovoj ulici uskoro će biti izgrađena nova osnovna škola, a pored nje i dom zdravlja, tako da će ova saobraćajnica u skoroj budućnosti biti veoma frekventna, pa će samim tim i ime Krajova biti sve češće na usnama Podgoričana i Podgoričanki”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona se posebno zahvalila ambasadoru Rumunije u Crnoj Gori Matei Viorelu Ardeleanuu na velikoj posvećenosti uspostavljanju veza Podgorice i Krajove.

“Svečanosti je prisustvovao i počasni konzul Crne Gore u Krajovi profesor Jon Deakonesku, ujedno i predsjednik Međunarodne akademije „Mihaj Eminesku”, koji je u septembru prošle godine predsjednici Skupštine uručio medalju “Mihaj Eminesku” za doprinos razvoju kulturne saradnje”, navodi se u saopštenju.

Borovinić Bojović je istakla da se veoma raduje planiranoj posjeti Krajovi tokom koje će biti otkriven spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu i otvorena ulica nazvana po Podgorici.

“Uoči današnjih svečanosti, predsjednica je primila rumunsku delegaciju u Skupštini Glavnog grada. Sastanku su pored gradonačelnice Krajove, predsjednika Parlamenta okruga Dolž i ambasadora Ardeleanua, prisustvovali i odbornik i direktor Aerodroma u Krajovi Sorin Manda, direktor Agencije za regionalni razvoj Oltenije Aleksandru Stanesku, menadžer prehrambene kompanije “La Provincia” Justin Parašiv, počasni konzul Crne Gore u Krajovi Jon Deakonesku, konzularni sekretar u Počasnom konzulatu Crne Gore u Krajovi Kristi Aleksandriu i predsjednik Privredne komore Oltenije Gabriel Vladut”, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Parlamenta okruga Dolž Dorin Kosmin Vasile govorio o potrebi uspostavljanja avio linije između Podgorice i Krajove i produbljivanju započete saradnje, dok je gradonačelnica Lia Olguta Vasilesku, koja je upravo počela novi mandat na čelu Krajove, izrazila je zadovoljstvo zbog ženskog liderstva u Podgorici.

“Borovinić Bojović je prethodne večeri prisustvovala gastronomskoj večeri u Danilovgradu na kojoj je, u organizaciji Počasnog konzulata Rumunije u Crnoj Gori, predstavljena rumunska kuhinja”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve