U petak 27. marta, avionom Croatia Airlinesa, iz misije Resolute Support u Avganistanu biće vraćeno 140 pripadnika Hrvatske vojske, Vojske Crne Gore, Armije Sjeverne Makedonije i Oružanih snaga Republike Albanije, čiji je povratak iz misije ranije bio odgođen zbog epidemije korona virusa, saopštila je hrvatska Vlada.

foto: rtcg.me

Ta je odluka donesena na sjednici Vlade u četvrtak 26. marta, a radi se o pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta – 105 pripadnika Hrvatske vojske, 26 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam pripadnika Armije Sjeverne Makedonije, te dva pripadnika OS Republike Albanije.

„Zbog globalne situacije s korona virusom povratak pripadnika 11. kontingenta u Republiku Hrvatsku bio je privremeno odgođen. Procijenili smo kako njihov daljnji ostanak u Avganistanu nakon isteka mandata predstavlja zdravstveni i bezbjednosni rizik“, istakao je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je pojasnio da se pri povratku hrvatskih vojnika iz misije u Avganistanu vodilo računa i o povratku saveznika i partnera koji se nalaze u sklopu 11. hrvatskog kontingenta.

“Pobrinućemo se i za naše saveznike i partnere iz Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije. Zajedno smo u ovoj misiji već dugi niz godina i to je najmanje što možemo učiniti za njih”, kazao je Krstičević.

Komentari

avatar